Ciska de Jong is vaak te vinden in de vergaderkamer van het College.
Ciska de Jong is vaak te vinden in de vergaderkamer van het College. (Foto: Ed Bausch)

'Heiloo maak je samen'

HEILOO - Haar werkkamer in het gemeentehuis geeft aan twee kanten uitzicht op de Kennemerstraatweg. Uitzicht, zo heeft Ciska de Jong het graag. “Ik ben vooral een wereldburger. Een ervaring buiten je eigen gemeente maakt dat je een goede blik houdt op je eigen omgeving.” Die blik komt haar goed van pas in haar nieuwe functie als gemeentesecretaris van Heiloo. De eerste honderd dagen zitten er op. Een mooi moment om op deze periode terug te kijken en haar ervaringen en ambities te delen met Nieuwsblad Heiloo.

Ciska de Jong is nieuwe gemeentesecretaris van Heiloo

DOOR: ED BAUSCH

In 1994 kwam de oorspronkelijke Zaanse (1962) naar Heiloo en vier jaar later begon ze te werken voor de gemeente. Ze kwam uit de commerciële dienstverlening en doorliep daarna bij de gemeentelijke overheid een heel scala aan functies. Voor economische zaken was ze het contact met de ondernemers. “Het was toen de tijd om een loket voor hen op te zetten en samen te werken aan een structuur.” Later deed ze divers projectmanagement en gebiedsontwikkeling. Bij de start van de BUCH, de ambtelijke werkorganisatie van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, werd ze gebiedsregisseur in Castricum.

Samen van bovenaf kijken

“De gebiedsregisseur is een nieuwe functie, waarvan je ziet dat die overal behoorlijk effectief is. In zo’n baan help je van onderaf het College van Burgemeester en Wethouders bij het meenemen van inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen in besluitvorming.” Die houding was misschien ook een van de redenen dat het College haar heeft benoemd tot gemeentesecretaris na het vertrek van haar voorganger Guy Heemskerk naar Hoorn. “Misschien wel een logische stap, want in mijn werk probeerde ik steeds om samen met de inwoners , ondernemers en vertegenwoordigers van instanties ook van bovenaf te kijken en het geheel te overzien. Voor mij is dat wel belangrijk: wat is in een situatie goed om te doen, met elkaar en voor elkaar? Welke afwegingen spelen daarbij een rol en wat kunnen we daarin bereiken?” Die vaardigheid komt haar in haar nieuwe functie goed van pas. Als gemeentesecretaris heeft ze ook een belangrijke rol als adviseur van het College.

Couleur locale

Met de komst van de BUCH-werkorganisatie kwamen er ook wel veranderingen. “Ik heb nu drie collega’s, de gemeentesecretarissen van de andere gemeentes. En de gemeentesecretaris is niet meer zoals vroeger de directeur van de organisatie. De BUCH heeft nu een algemeen directeur. Samenwerking en onderlinge afstemming over gezamenlijke dossiers is daarbij een belangrijk element. En dat gaat prima zo. Er is genoeg te doen.” Ciska ziet zichzelf vooral als maatschappelijk en politiek sensitief. “Kijken naar wat de gemeentes bindt, wat de gemeenschappelijke basis is voor dienstverlening aan de inwoners en ondernemers, passend in de tijd. Maar aandacht voor de couleur locale is net zo belangrijk en uitdagend.”

Samenhang én reuring

Ze roemt vooral, en zeker ook in deze tijd, de saamhorigheid onder de inwoners van het dorp, waar ze er zelf één van is, met haar gezin. "Heiloo maak je samen.

Lees verder op pagina 7