De afslag A9 houdt de gemoederen nog altijd bezig.
De afslag A9 houdt de gemoederen nog altijd bezig. (Foto: Heiloo.nl)

Verslag van de gemeenteraad

Afslag A9 blijft gemoederen bezighouden

HEILOO - Twee avonden waren er deze week nodig voor de gemeenteraad om tot de volgende besluiten te komen.

Gemeenteraad vergadert voorlopig nog wel even digitaal

DOOR ED BAUSCH

Even leek het er op dat de vergadering toch fysiek zou kunnen plaatsvinden, maar eind vorige week bleek dat het toch weer digitale sessies zouden worden. Dinsdag ging het vooral over de afslag van de A9. Duidelijk is dat er een meerderheid was en is om te komen tot de aanleg van die veel bediscussieerde aftakking en er als gemeente aan mee te betalen. De meerderheid is nu, op basis van het bijgestelde coalitieakkoord zelfs nog groter. De nu tot het College toegetreden partijen D66 en PvdA moesten zich wel verantwoorden voor hun ommezwaai. Ze stelden altijd al voor de afslag te zijn geweest, maar moeite te hebben gehad met de kostenpost voor de gemeente daarvoor. De gemeente heeft nu duidelijk de grens aangegeven bij de Gedeputeerde en die heeft dat begrepen. Er lijkt nu gezamenlijk te worden opgetrokken om de kosten op het gewenste niveau te houden, met een maximale gemeentelijke bijdrage van 1,7 miljoen euro.

Nieuwe wethouder

De toen nog beoogd nieuwe wethouder namens D66, Peter van Diepen, stelde zich dinsdagavond ook voor, maar moest wachten op officiële benoeming op woensdagavond. Dat komt omdat er niet digitaal gestemd mag worden. De verschillende fracties moesten dinsdag zelf hun stembriefje naar het gemeentehuis komen brengen: democratie zorgvuldig op peil houden anno 2021. Van Diepen bleek met vijftien stemmen voor en vier tegen verwelkomd te worden. Er was daarna geen discussie meer over. Wel moet er een ontheffing voor hem worden gemaakt: Van Diepen is geen ingezetene, maar inwoner van Alkmaar. De ontheffing is geldig voor één jaar. Hij krijgt een pittige portefeuille met daarin financiën, ruimtelijke ordening, duurzaamheid en wonen.

Profielschets

Ook werd, in aanwezigheid van Commissaris van de Koning Arthur van Dijk, de profielschets voor een nieuwe burgemeester besproken. Daar kwam de rol van Gemeentebelangen-raadslid Edith de Jong aan het licht. Zij vond de tekst ‘te politiek' en vond het daarom moeilijk om mee te doen in de vertrouwenscommissie die zich verder aan de procedure zet. De Raad vond dat De Jong moet meedoen of niet-meedoen. Van Dijk deed een aanpassing en alles is er nu op gericht om voor 8 juli een opvolger van Hans Romeyn te kunnen presenteren. Na 16 jaar gaat men vooral op zoek naar een ‘broer of zus Romeyn'.

Wie volgt Hans Romeyn straks op?