Belangrijkste tip: maak vooral veel plezier!
Belangrijkste tip: maak vooral veel plezier! (Foto: Pixabay)

Hoe overleef ik de brugklas?

Francine Oomen heeft er al een hele boekenreeks over geschreven: hoe overleef je de brugklas? Al die nieuwe mensen, zware boeken, streng kijkende leraren en vooral die oneindig lange gangen. Hierbij tien tips voor de nieuwe brugpiepers.

1. Boeken kaften

Voorbereiding is het halve werk. Waarschijnlijk heb je net je boeken moeten halen en zit er nog geen kaftpapier omheen. Dat is wel hard nodig, want je moet er een heel jaar mee doen en aan het eind van het jaar weer schadeloos inleveren. Gelukkig zijn er ontelbare leuke kaftrollen te koop bij de bekende warenhuizen en boekwinkels. Je hebt zelfs rekbare kaften die je alleen maar om je boek hoeft te trekken. Wil je toch je eigen kaft, maar weet je niet hoe? Dan laat dit filmpje zien hoe het moet:

2. De rugzak

Al die zware boeken moeten ook ergens in. Een goede, stevige rugzak is van groot belang. Niet al je boeken hoeven er meteen in, maar het is wel fijn als er meerdere vakken inzitten zodat je je boeken en andere spullen gescheiden kan houden. Veel voorkomende en betrouwbare merken zijn Eastpack, Herschel en Fjällräven. Pro tip: laat Kipling links liggen. Die grote tassen zijn super onhandig.

3. Stel je open op

Boeken gekaft? Tas gevuld? Dan kan het grote avontuur beginnen! Zo’n nieuwe situatie is voor iedereen spannend en iedereen is wel een beetje zenuwachtig. Door open en eerlijk te communiceren maak je gemakkelijk contact met iedereen waardoor je leuke nieuwe vriendschappen kan sluiten.

4. Gebruik je kluisje

Die heb je niet voor niets. Zo heb je altijd de juiste spullen bij. Laat er niets in liggen wat je thuis nodig hebt en neem je gymspullen weer mee naar huis zodat ze gewassen kunnen worden. Elke pauze kan je je boeken wisselen die je voor het volgende blok nodig hebt.

5. Doe je best

Meer kan je niet doen. Let op in de lessen, hou je aan de schoolregels en maak geen ruzie met leraren. Je huiswerk doe je het beste door je te houden aan een goede planning. Maar blok niet té veel en hou ook tijd over voor leuke dingen.

6. Schaam je niet

De middelbare school gaat gepaard met pubertijd en brengt een hoop veranderingen met zich mee. Zowel mentaal als lichamelijk. Schaam je hier niet voor, want iedereen maakt dit mee. Kijk je op tegen de bovenbouwers? Ook zij zijn ooit brugklasser geweest en weten hoe het voelt. Ze bijten niet dus schaam je niet.

7. Rotdagen horen erbij

Die pubertijd is niet altijd even gemakkelijk. Soms kan je gewoon balen of een rotdag hebben. Dat hoort er gewoon bij. Denk aan iets leuks of die iets waar je vrolijk van wordt en dat geeft je zo weer energie voor een nieuwe start.

8. Pest niet

Ga niet mee in het groepsgedrag en laat iedereen in zijn waarde. Behandel iedereen zoals je zelf ook behandeld zou willen worden, hoe cliché het ook klinkt. Alleen zo zorg je voor een fijne sfeer op school waar iedereen zich thuis en welkom voelt.

9. Blijf jezelf

Omdat je omgeving verandert betekent het niet dat jij óók moet veranderen. Als je je alleen voelt en je het idee hebt dat je een buitenstaander bent, bedenk je dan maar dat er altijd mensen zijn die op jou lijken en die naar je toe zullen trekken. Maak je geen zorgen over erbij horen, het hebben van genoeg vrienden of van een vriendje/vriendinnetje. Zolang je blijft bent wie je bent zullen de juiste mensen jou ook vinden.

10. Heb plezier!

Het belangrijkste: maak vooral veel plezier! Misschien ontmoet je wel vrienden voor het leven en beleef je dingen die je later je eigen kinderen navertelt.


Geniet ervan, je gaat een fantastische tijd tegemoet. Beloofd!