Hoe verdeel je je aandacht?
Hoe verdeel je je aandacht? (Foto: aangeleverd)

Thuiswerken met je kind, hoe doe je dat?

REGIO - Half Nederland heeft er mee te maken, thuiswerken met je kinderen in je kielzoch. Maar hoe doe je dat? Wat nu als je geen aparte werkruimte hebt? Hoe ga je om met je kind dat elke vijf minuten om aandacht schreeuwt?

Nederland is in lockdown. Kinderen volgen veelal thuis de lessen en ouders werken voornamelijk thuis. Hoe ga je hier als ouder en als gezin mee om? Met deze tips hopen we jou te helpen om hier richting aan te geven.

Geef het goede voorbeeld

Thuisblijven met elkaar hebben we al eens gedaan, maar het blijft een onwennige situatie voor iedereen. Kinderen kijken in dit soort situaties naar het gedrag van hun ouders en andere rolmodellen. Hier stemmen zij hun reactie op af. Blijf daarom kalm en geef het goede voorbeeld.

Niet bij elkaar, wel mét elkaar

Contact met anderen is voor mensen heel belangrijk en voor kinderen al helemaal. Doordat we veel thuis moeten blijven, is het moeilijker om in contact te blijven met mensen buiten het gezin. Houd daarom op een andere manier contact met klasgenoten, vrienden en familie. Eet samen met opa en oma via videobellen. Doe schoolwerk online, samen met vriendjes. Maak een gekke video voor een familielid en verzend deze online.

Praat met elkaar en maak afspraken

Weet dat vervelende momenten en momenten van verveling nooit helemaal te vermijden zijn. Ze horen bij het leven, met of zonder het coronavirus. Samen stilstaan bij hoe het met jou en je gezin gaat, kan heel goed helpen in deze tijd. Wat vraagt deze situatie van ons als gezin? Wat zou lastig kunnen worden en hoe lossen we dat dan op? Wat vinden we belangrijk om samen af te spreken?

Bereid je voor op lastige momenten. Maak daarom met je kind een lijst van vrienden die hij of zij kunnen bellen om even te kletsen en een lijstje met anti-verveelactiviteiten. Hierbij kunnen jullie gebruik maken van alle mooie initiatieven die aangeboden worden. Denk aan creatieve knutsel- of beweegideeën of voorbeelden van challenges die vrienden digitaal met elkaar aangaan.

Zorg voor dagritme én afwisseling

Kinderen die het naar hun zin hebben zijn gezelliger en luisteren beter. Ritme in de dag biedt rust. Voor iedereen is het goed te weten wat je kunt verwachten. Zorg voor een indeling van (school)werk, beweeg-, beeldscherm-, rust- en leermomenten. Plan de dag niet helemaal vol. Kinderen zijn creatief en gewend om zichzelf na schooltijd en in het weekend te vermaken. Houd voldoende tijd vrij voor zelfstandig spelen of een spontaan plan.