Politie en handhaving werken samen.
Politie en handhaving werken samen. (Foto: aangeleverd )

BOA’s mogen bekeuren, gemeente zet geen extra personeel in

SCHAGEN - De zeven BOA’s die de gemeente Schagen in dienst heeft mogen officieel handhaven op de avondklok. BOA’s hebben landelijk deze bevoegdheid gekregen. Dat zegt Ruud Kuin, de Nederlandse BOA Bond-voorzitter in Hart van Nederland. De afgelopen dagen heeft de bond er bij het ministerie van Justitie en Veiligheid op aangedrongen boa’s die bevoegdheid te geven. De gemeente Schagen heeft al eerder gemeld in Schager Nieuwsblad dat zij de BOA’s inzetten.

Schagen blijft rellen tot nu toe gespaard

“Het leek erop dat boa’s wel op straat zouden worden ingezet na 21.00 uur, maar dat ze niet de bevoegdheid zouden krijgen om te handhaven. Dat zou gedoe opleveren, want dat is niet duidelijk voor de boa’s zelf, en ook niet voor burgers. Dus het is heel goed dat ze die bevoegdheid nu krijgen”, zegt Kuin.

Gemeenten zijn vrij om te kiezen of boa’s mogen handhaven of niet. De avondklok geldt tussen 21.00 uur en 4.30 uur en duurt tot 10 februari. Wie in die periode geen geldige reden heeft om naar buiten te gaan, moet thuisblijven.

De insteek van de Boa’s in de gemeente Schagen is om aanwezige mensen voor 21.00 uur te bewegen naar huis te gaan. "Na 21.00 uur kunnen de Boa’s controles uitvoeren en vragen naar een verklaring. Bij excessen kan er sanctionerend opgetreden worden. De Boa’s zijn bevoegd tot staandehouding, controle en/of bekeuren voor de avondklok,'' aldus een woordvoerder van de gemeente Schagen.

De gemeente Schagen laat verder weten dat er ook handhaving vanuit de politie komt. Een woordvoerder van politie afdeling Noord-Holland zegt dat de politie in heel de provincie meer agenten inzet op straat. "We zijn de komende tijd meer zichtbaar en zullen ook optreden indien nodig.''

Dak- en thuislozen

Er gelden geen uitzonderingen voor dak- en thuislozen. Zij mogen ook na het ingaan van de avondklok niet meer buiten zijn. "De boa's zullen deze mensen verwijzen naar de opvang. Vooralsnog worden er geen busjes ingezet om dak- en thuislozen te brengen,'' meldt de gemeente Schagen.

Boete van 95,- euro

Iedereen die op straat is zonder geldige eigen verklaring en of werkgeversverklaring, krijgt een boete van 95,- euro. Premier Rutte zei eerder in een persconferentie dat hier streng op gecontroleerd wordt. Voor vervalsing van een verklaring, staat een hogere straf, aangezien dat een misdrijf is.

Burgemeester Marjan van Kampen.