Inge van Gaalen met haar zelfgekleurde keitjes wil positiviteit verspreiden in Schagen en omgeving.
Inge van Gaalen met haar zelfgekleurde keitjes wil positiviteit verspreiden in Schagen en omgeving. (Foto: aangeleverd )

Kei Kado Schagen, blijf speuren naar positiviteit

SCHAGEN - In navolging van de Berenjacht en de Pietjesjacht, is er nu een 'jacht' ontstaan naar prachtig geschilderde keitjes. In diverse steden en dorpen als Den Helder en Julianadorp, worden geschilderde keitjes her en der verstopt of neergelegd die anderen weer kunnen vinden en meenemen naar huis. In Schagen is Inge van Gaalen begonnen met dit positieve initiatief.

Inge van Gaalen (54) woont sinds 2016 in het prachtige Schagen. Ze is werkzaam in het basisonderwijs en werkzaam als ICT Coach bij verschillende scholen in de regio. In haar vrije tijd is ze een ware creatieveling.

Kei Kado Schagen

"De afgelopen weken hoorde ik collega's enthousiast vertellen over het feit dat ze keitjes hadden gevonden. Na wat speurwerk kwam ik erachter dat dit in Julianadorp en Den Helder al behoorlijk leeft en in Schagen was er nog helemaal niets. Niemand die er ook maar van gehoord had. Toen besloot ik om midden januari een Facebookgroep op te zetten en eens te kijken of mensen enthousiast zouden worden. Deze pagina heb ik opgezet om het hier in de regio te promoten en het gemakkelijker te maken je kei terug te vinden als iemand er een bericht over post. Ik plaatste mijn eerst geschilderde keitjes en vroeg mijn man ook lid te worden en zo werd Kei kado Schagen 'geboren'. Dat eerste weekend werden er een stuk of twintig mensen lid en kreeg ik al veel positieve reacties. Dit waren vooral vrienden en kennissen. In de loop van die eerste week plaatste ik ook een bericht op de Fb groep "Je bent Schagenees als..." en vanaf dat moment ging het eigenlijk 'los' We zijn nu een dag of tien verder en de 100 leden zijn we gepasseerd."

Inge heeft al veertig keitjes beschilderd, maar dat is echt nog maar het begin. "Iedere avond pak ik wel een momentje en juist in deze tijd is er veel gelegenheid om dit de doen. Gebruik alleen wel acrylverf (tubes of stiften)en/of permanent stiften en vernis je kei goed. Watervaste stiften moeten nog steeds voorzien worden van een laag vernis! We willen de natuur niet beschadigen."


Maar hoe kom je aan zoveel keitjes? Liggen ze voor het oprapen? "In Schagen wonen gelukkig heel veel lieve mensen en daardoor heb ik nu weer een grote voorraad keitjes. Maar als je veel wandelt en gaat zoeken naar keitjes, dan kan het snel gaan. Je moet er oog voor hebben.''

Goede verstopplekken

"Wij wandelen heel erg veel en tijdens die wandelingen verstoppen we de keitjes. Iedere dag is er wel weer een aantal nieuwe die verstopt worden. Het kan een voor de hand liggende plek zijn, maar ook ergens op of onder, waar je normaal niet echt kijkt. Dat maakt het zo leuk. Doordat we nu zo bezig zijn met schilderen en verstoppen, ben ik zelf wat minder aan het speuren naar keitjes, maar mocht ik er eentje vinden dan post ik daar vanzelfsprekend een foto van in de Facebookgroep.


Op de achterkant van iedere kei staat ook het Facebook teken en de tekst "Kei kado Schagen" op die manier kan iedere vinder de groep benaderen en een foto of bericht plaatsen en weet je of jouw geschilderde keitje gevonden is.''

Blijf positief

"In deze tijd hebben we allemaal behoefte aan positiviteit. En hier word ik blij van! Het is dus een actie voor creatievelingen: Lekker schilderen aan de keukentafel. Een actie voor de sportievelingen: Lekker wandelen en ravotten in de natuur met de spanning dat je wellicht iets moois vindt en het is ook nog eens sociaal, we zijn samen met iets leuks bezig. Wat ik er dus mee wil bereiken is dat we samen sociaal bezig zijn en positieve dingen doen, daar word ik blij van!"

Inge van Gaalen met haar zelfgekleurde keitjes wil positiviteit verspreiden in Schagen en omgeving