Er zijn nog geen aanmeldingen voor een opkoopregeling in Noord-Holland.
Er zijn nog geen aanmeldingen voor een opkoopregeling in Noord-Holland. (Foto: aangeleverd)

Nog geen aanmeldingen voor opkoopregeling in Noord-Holland

Er hebben zich nog geen boeren aangemeld voor de opkoopregeling in Noord-Holland. Dat meldt de Provinciale Staten van Noord-Holland in haar antwoorden op schriftelijke vragen.

Fractievoorzitter van SP, Eric Smaling stelde in december van 2020 schriftelijke vragen aan provinciale staten over onder andere de stikstofemissie van boerenbedrijf in de provincie Noord-Holland.

In de schriftelijke antwoorden laat Provinciale Staten weten de laatste hand te leggen aan een overzicht van de herkomst van stikstofdepositie in alle Natura-2000 gebieden in Noord-Holland. De provincie verwacht die gegevens in het eerste kwartaal van 2021 te publiceren op haar website. Ook hebben ze geen lijst van specifieke agrarische piekbelasters.

Met het geld van de landelijke regeling provinciale aankoop veehouderijen nabij natuurgebieden, verwacht de provincie slechts enkele bedrijf te kunnen opkopen. Ook moeten deze bedrijven zichzelf aanmelden. Op dit moment heeft de provincie nog geen aanmeldingen ontvangen. Er waren wel enkele boeren die interesse toonden in de regeling.

Voldoen aan voorwaarde

Daarbij komen voor de regeling alleen bedrijven in aanmerking met een hoge stikstofdepositie op stikstofgevoelige natuur die overbelast is door stikstof. De provincie schrijft daarover het volgende: „Zo is een voorwaarde dat het bedrijf op alle stikstofgevoelige hectaren binnen een straal van 10 km een gemiddelde depositie van minstens 2 mol/ha/j veroorzaakt. Aangezien stikstofdepositie sterk afneemt met afstand tot de bron, betekent dit dat alleen zeer grote uitstoters dichtbij een Natura-2000 gebied in aanmerking komen. Het aantal bedrijven in Noord-Holland dat aan die voorwaarde voldoet is naar verwachting beperkt.”

Bron: Provincie Noord Holland 21 januari 2021