Proefrit maken of een auto kopen? De dealer of garagehouder komt naar je toe!
Proefrit maken of een auto kopen? De dealer of garagehouder komt naar je toe! (Foto:aangeleverd)

Proefrit of auto kopen? Dealer of garagehouder komt naar je toe!

Corona. De wereld is aan het veranderen. Haast bizar. Het uitzoeken van een nieuwe auto is normaliter voor velen als een kinderfeestje. Binnenkomen bij het lokaal vertrouwde garagebedrijf of de dealer om even te koekeloeren. Parkeren voor de deur, naar binnen gaan, de verse geur van ‘nieuw’ opsnuiven in de showroom. “Wilt u koffie?” En dan een uniek samenspel tussen de meer dan geïnteresseerde koper en enthousiaste verkoper.

Klant niet welkom in de showroom, maar wel thuis of op locatie

Op dit moment mogen de lokale autobedrijven en dealers geen auto’s in de showroom verkopen, maar de rijksoverheid zaait verwarring in autobranche over wel of niet toestaan van proefritten. Een onzorgvuldige publicatie heeft onrust gecreëerd. Door aanpassing van een tekst op de coronasite van de rijksoverheid leek het ineens dat proefritten aan huis verboden zijn. Maar dat is niet zo. Het mag gewoon.

Showroom

De coronamaatregelen hebben de autobranche de afgelopen maanden diep geraakt. Werkplaatsen mogen tijdens de huidige lockdown nog wel open zijn voor reparatie en onderhoud, maar showrooms blijven gesloten. Auto’s kunnen daar niet verkocht of afgehaald worden. De showroom mag wel gebruikt worden voor de receptie en als wachtruimte voor klanten van de werkplaats. Lease en verkoop aan zakelijke rijders is in het autobedrijf ook nog steeds mogelijk. Daarvoor mag echter niet de showroom worden gebruikt, wel een kantoorruimte in hetzelfde pand. Pfff…Auto's die aan particulieren zijn verkocht, mogen alleen aan huis of op een openbare plek aan de klant overhandigd worden.

“Het is heel apart”, vertelt de directeur van een autobedrijf in onze provincie. Hij spreekt ook namens meerdere collega's. “Het slaat allemaal nergens op. Wij hebben alle maatregelen genomen om binnen de richtlijnen van het RIVM een zo veilig en volledig mogelijke service te blijven bieden. Juist in onze showroom. Bij de bakker of slager komen per uur meer mensen binnen…

'Vandaar dat we nu wat creatiever moeten zijn'

Ik kan erover blijven discussiëren. Het risico op een boete voor het bedrijf en/of de klant is immers erg hoog. En het is voor handhavers een peulenschil om auto’s met groene kentekenplaten uit het verkeer te pikken en op de bon te slingeren. Vandaar dat we nu wat creatiever moeten zijn. Kortgezegd: wij komen aan huis of op een afgesproken locatie. De klant kan een uitgebreide proefrit maken en onze verkoper blijft op afstand.”

Proefrit

En over de ‘thuis proefrit’ tot slot: “Voor en na elke proefrit wordt de auto uitgebreid gereinigd, met speciale aandacht voor het stuur, handgrepen, schakelpook en touchscreens.


Het is dus gewoon mogelijk bij lokale garages of de plaatselijke dealer een afspraak in te plannen voor een proefrit. Maar wel in de buurt van de klant of op een industrieterrein dan…”


'De klant kan een uitgebreide proefrit maken en onze verkoper blijft op afstand'