Dapper & van Aalst Makelaardij.
Dapper & van Aalst Makelaardij. (Foto: aangeleverd)

Huizenmarkt nog steeds erg oververhit ondanks het coronavirus

REGIO - Het jaar 2020 is een recordjaar qua prijsstijging aldus Tineke van Aalst - Dapper, zelf werkzaam als NVM-makelaar met een eigen makelaarskantoor in Alkmaar en tevens bestuurslid van de afdeling NVM Noord-Holland-Noord (NVM). De regio Noord-Kennermerland omvat de volgende gemeenten: Alkmaar, Langedijk, Heerhugowaard, Heiloo, Bergen (N.H.), noordelijk deel Castricum en de Schermer.

‘De afname van het woningaanbod is ronduit zorgelijk’, vertelt Tineke. ‘Het aantal transacties is 3,7% hoger dan in 2019 waardoor de keuze voor de consument inmiddels afneemt tot maar 2 huizen’. Halverwege het laatste kwartaal van 2020 daalt het aanbod landelijk met maar liefst 32,8% naar 25.519 woningen. De enige uitzondeling hierop is Amsterdam, daar neemt het aanbod juist weer toe.

Transactieprijs

In onze regio is het aanbod halverwege het laatste kwartaal van 2020 met 39% afgenomen. Met name het aanbod van 2-onder-1-kapwoningen is opvallend hard gedaald met 68% naar nog maar 27 woningen. Er zijn 752 woningen te koop gezet lopende het vorige kwartaal waarbij de gemiddelde vraagprijs ten opzichte van vorig jaar maar liefst 12,6% is gestegen naar nu €553.000,-. Het aantal verkochte vrijstaande woningen (+14%) en appartementen (+15%) steeg wat harder. De tussenwoning blijft veruit het meest verkochte type met 250 stuks. Transactieprijzen stijgen in deze regio met 12,2% zodat de gemiddelde transactieprijs uitkomt op € 375.000,-. Meer dan de helft van alle te koop staande woningen wordt nu (soms fors) boven de vraagprijs verkocht bij een snelle verkooptijd van 24 dagen; waarbij vrijstaande woonhuizen ook erg snel verkopen (gemiddeld in 31 dagen). De krapte-indicator (keuze uit het aantal woonhuizen) is in onze regio sinds vorig jaar verder gedaald naar 1,5 hetgeen betekent dat de zoeker keuze heeft uit slechts 1,5 huis. Woning kopen door starters bijna niet mogelijk meer ondanks afschaffing overdrachtsbelasting.

Starter

Wij zagen al dat het lastig was voor de starter om aan te kopen. Door het afgenomen aanbod werkt het hogere prijzen in de hand. ‘Op een te koop staand appartement komen zoveel reacties en bezichtigingsaanvragen binnen dat er soms wel met € 30.000,- of € 40.000,- wordt overboden,’ vertelt Tineke. ‘Ondanks het feit dat de overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt (tot 35 jaar) is afgeschaft blijft het in deze woningmarkt erg lastig om aan te kopen voor deze groep’. Betaalbare starterswoningen (veelal appartementen en kleinere woningen) worden hierdoor steeds schaarser.

Thuiswerken

‘Ook in 2020 zien wij veel kopers vanuit de grotere steden zoals Haarlem en de Randstad naar het landelijkere gelegen Alkmaar en omgeving komen’, aldus Tineke. Volgens de NVM zocht in 2020 bijna 10% van de Randstedelijke kopers een woning in de 8 niet-westelijke provincies. Bepaalde regio’s kenden in 2020 een grote toename van kopers uit de Randstad (met name de regio’s zuidwest Friesland en zuidoost Drenthe). De woning die een koper uit de Randstad kocht was gemiddeld 40 m2 groter dan hetgeen ze achterlieten. Dit komt doordat de woningen in de provincie veelal groter zijn en het toegenomen belang van woonoppervlakte door het vele thuiswerken in deze coronatijd.

Conclusie

Nog minder betaalbaar woningaanbod, hogere transactieprijzen, toenemende schaarste en veel te weinig nieuwbouw domineren nog steeds de woningmarkt. ‘Ook voor de doorstromer is het inmiddels heel moeilijk om een woning aan te kopen. Doordat er veel overloop vanuit de grotere steden is, wordt ook in deze prijsklasse vaak stevig overboden waardoor aankopen lastig is. De starters zijn in toenemende mate de dupe.'

Meer weten? mail DVA-makelaars via e-mail info@dvamakelaars.nl, 072-5202051 of kijk op www.dvamakelaars.nl.