De melkfabriek en links de kaasfabriek met de ateliers
De melkfabriek en links de kaasfabriek met de ateliers (Foto: Ed Bausch)

Toekomst voor ‘De Goede Verwachting’

SCHOORL - Tussen Schoorl en Groet kom je rijdend over de schilderachtige Heerenweg eerst door het buurtschap Catrijp. Iedereen kent daar wel de plek van de oude melkfabriek met de romantische naam ‘De Goede Verwachting’. Van 1928 tot 1956 werd daar op nummer 198 melk en kaas gemaakt. Na die episode begon de stap naar grootschaligheid en verdween deze levendigheid uit de directe regio. Sindsdien siert de hoopvolle naam wel nog altijd de gevel, maar straalt het pand toch vooral vergane glorie uit als industrieel erfgoed. Hoewel het dat niet officieel is. Het tij lijkt nu te gaan keren, na een lange aanloop. Eigenaar Albert Meereboer, ook Catrijper, reageert voorzichtig verheugd op het besluit van het College van Burgemeester en Wethouders om het voorstel tot wijziging van het bestemminsplan op 28 januari voor te leggen aan de Gemeenteraad. Van fabriek naar woningen en ateliers.

DOOR: ED BAUSCH

AL VROEG BEWONING IN CATRIJP

Bezwaren zijn er niet gekomen tijdens de ter inzagelegging. Voor Meereboer is dat goed nieuws. “Maar er ligt nog wel wat op de weg”, zegt hij. De verhuurder van machines en materieel in zowel de on- als offshore wil alles doen om het aanzien te behouden en dan achter de gevel vier appartementen en twee reguliere woningen in de achtergelegen vervallen voormalige bedrijfswoningen te realiseren. In Schoorl heb je veel families Meereboer of Mereboer. Die zijn vergroeid met de historie van het gebied. Die geschiedenis lijkt te beginnen in de IJzertijd, 800 jaar voor Christus. In de diverse eeuwen rukte de zee op of trok zich juist terug. In de Middeleeuwen is al sprake van bewoning en wordt Catrijp genoemd op kaarten. De afgelopen jaren zijn archeologische steekproeven genomen in de buurt van het pand. Vondsten zouden met name te verwachten zijn in het achtergelegen land. Meereboer stelt voorzichtig dat hij hoopt dit jaar te kunnen beginnen met de bouw.

Kazen keren

In de gemeente Bergen zijn niet zoveel oude bedrijfspanden te vinden, dus het lijkt een mooie stap dat de gevel en wellicht ook de naam intact blijven. Naast ‘De Goede Verwachting' staat nog een groot pand, waarin jarenlang transportbedrijf Meereboer was gevestigd, vandaar de grote roldeur. Voor die tijd was het de kaasfabriek. Boven is daar dat nog veel van te zien, de stellingen waarop de Edammers steeds gekeerd moesten worden zijn nog intact.


Lees verder op pagina 5