Afbeelding
(Foto: Pexels.com)

Rubriek: Uit het College van B&W

GEMEENTE - Ed Bausch heeft altijd zijn ogen en oren open bij het Bergense College om het laatste nieuws op te vangen tijdens de tweewekelijkse persconferentie van het College op de dinsdag.

DOOR: ED BAUSCH

Om het dorp op peil te houden en zelfs te verbeteren is de gedachte ontstaan van een Bedrijven Investerings Zone, een afgebakend gebied waar de handen inéén worden geslagen. Op 21 januari tekenden de gemeente en de ondernemers van Egmond Aktief de overeenkomst. Daarbij hoort ook het komende draagvlakonderzoek. Van de aangesloten 121 ondernemers moet minimaal 50% stemmen over het plan voor de BIZ en daarvan moet dan weer tweederde vóór stemmen. Ondernemersvoorzitter Sandy Dekker en wethouder Erik Bekkering zijn blij met deze volgende stap. Die houdt tevens in dat de ondernemers geen contributie meer betalen aan de vereniging, maar dat de gemeente, via Cocensus, de bedragen int (340 euro per ondernemer). Zo wilden de ondernemers het graag. De ondernemers kunnen dan plannen indienen om de vastgestelde zone, in dit geval vooral het winkelhart, verder te verfraaien en toegankelijk te houden.

Kijk ook op bizegmondaanzee.nl

Twee plekken in Schoorl

Ter bespreking op 28 januari vraagt het College het akkoord van de gemeenteraad om de bestemming van twee kavels te wijzigen van bedrijf naar wonen. De bedrijfsbebouwing aan de Heerenweg 190/192, ter hoogte van Catrijp, is al een hele tijd geleden afgebroken. Het landje kan nu ruimte gaan bieden aan twee vrijstaande woningen. Op het perceel 198 staan de gebouwen van de oude melk- en kaasfabriek, bekend als de Goede Verwachting. In het rechterpand worden vier appartementen en twee woningen gebouwd, met zoveel mogelijk behoud van het aanzien. Het linkerpand wordt opgeknapt en dat blijft dan ruimte voor opslag, tentoonstellingen en ateliers. “Zo maken we Schoorl weer wat mooier”, zegt wethouder Klaas Valkering, “Net als straks de Koperen Lantaarn aan de Laanweg.”

Nieuw beleid

De gemeente werkt aan een nieuw kader voor het groen dat ze in beheer heeft in alle kernen, naast de zorg voor de bomen (niet die in de duinen). “Dat is met het oog op veranderende gedachten over biodiversiteit en klimaatverandering,” zegt wethouder Erik Bekkering. “We waarderen het als inwoners ons helpen de juiste keuzes te maken voor de komende tien jaar.” Vanaf 28 januari is er een enquête in te vullen via ikdenkmeeoverbergen.nl en er komen drie digitale sessies over gedachten voor alle kernen. Op 10 februari over Schoorl, 17 februari over de Egmonden en 24 februari over Bergen. Aanmelden daarvoor kan bij michelsuiding@debuch.nl. Dan wordt tijdig een link gestuurd om deel te nemen. De wethouder streeft naar aanbieding van het plan aan de raad in juni. Overigens is er in de gemeente geen monumentenlijst voor bomen.

Lockdown

Het College sprak ook over de alsmaar voortdurende lockdown. Alle Collegeleden leven ieder op hun terrein enorm mee met de inwoners en ondernemers. De burgemeester ziet dat iedereen zich heel goed aan de maatregelen houdt. Maar hij hoort ook dat het nu lastiger is dan eerder tijdens de coronacrisis, omdat het perspectief onduidelijk is. De wethouders informeren waar ze op maat bij kunnen springen, naast de ondersteuning vanuit het Rijk. Ondernemers kunnen gerust contact leggen, zeggen de wethouders, als steunmaatregelen niet voldoende zijn, of als er hulp nodig is bij het verkrijgen daarvan.