Vreedzaam protest van Alkmaarder Pieter Bliek.
Vreedzaam protest van Alkmaarder Pieter Bliek. (Foto: Vincent de Vries)

Vreedzaam protest Alkmaarder: 'Ik doe niet aan de avondklok'

ALKMAAR - Meerdere keren per week wandelt Pieter Bliek vanuit zijn woning in het Emmakwartier 's avonds een rondje van een uur voor een frisse neus. Door de avondklok kan dat eigenlijk niet meer, maar Pieter komt in protest, heeft een 'officiële' protestverklaring gemaakt en wandelt stug door. Zaterdagavond was het meteen raak toen tijdens zijn wandeling even na 21.00 uur een politieauto stopte en de agenten vroegen of hij naar huis ging.

"Nee zei ik en overhandigde mijn protestverklaring. Ik ben het gesprek met ze aangegaan en kwam er met een waarschuwing vanaf", zegt Pieter. Een mogelijke boete weigert hij te betalen. "Ik ben het hartgrondig oneens met deze maatregel dat ik die boete niet betaal; laat het dan maar een rechtzaak worden."

Psychische noodzaak

"Na een dag hard werken en leren wil ik gewoon 's avonds in alle rust alleen een rondje lopen. Dat is voor mij psychische noodzaak en wordt mij door de avondklok ontnomen. Daarom kom ik in protest, want tijdens mijn wandelen verspreid ik geen virussen. Kijk, het is gewoon symboolpolitiek. Er is gewoon in de ziekenhuizen onvoldoende opgeschaald en rekening gehouden met de tweede en derde golf.

Er is in de zorg onvoldoende opgeschaald

In het neo-liberale beleid van de afgelopen jaren is steeds maar weer op de zorg bezuinigd. Alles moest minder, kleiner en vooral poliklinisch. Daar betalen we nu de prijs voor. Waarom geen tijdelijke corona-opvanglocaties van 500 of 1000 bedden, zoals ze vlak over de grens in Westfalen wél doen. Het vaccinatietempo blijft bovendien ver achter. Het kabinet had beter kunnen zorgen dat er een gedegen vaccinatiestrategie klaar lag in plaats van een avondklok in te stellen en hier streng op te handhaven. Verkeerde prioriteiten."

Stil protest

Pieter wil benadrukken dat het een stil protest is. "Ik heb niets met die relschoppers. Mijn verzet is geweldloos en ik hoop dat er meer mensen zijn die mijn statement volgen. Ik houd me keurig aan alle noodzakelijke maatregelen die nodig zijn om dit virus in te dammen, maar deze avondklok slaat nergens op."