ALKMAAR - Tijn, Hubert en Rens trots op hun vondsten langs de Schermerweg.
ALKMAAR - Tijn, Hubert en Rens trots op hun vondsten langs de Schermerweg. (Foto: Vincent de Vries )

'Klasgenootjes vonden het vet en cool'

ALKMAAR - Oude munten, scherven van potten, tegeltjes, kogels en botten van dieren. Het braakliggende terrein tussen de Eilandswal en Schermerweg bleek een waar paradijs voor de achtjarige schatgravers Tijn en zijn vriendje Rens. Met hulp van buurman Hubert en zijn metaaldetector haalden de jonge archeologen van alles uit de grond waar straks honderden woningen worden gebouwd.

Paradijs voor achtjarige schatgravers Tijn en Rens

"We spelen vaak samen op straat en toen we buurman Hubert met zijn metaaldetector zagen, haalden we snel een schep en gingen we meehelpen zoeken", zegt Tijn. "Al snel was het raak en vonden we scherven van potten, botten van koeien en muntjes. Onze klasgenootjes hebben de vondsten inmiddels ook gezien en vonden het vet en cool. Wat ik het meest bijzonder vind? Ik denk de botten, die trouwens best smerig waren." Tijn en Rens hebben inmiddels de smaak te pakken en gaan nu beiden sparen voor een metaaldetector. En als Tijn ooit een pot goud vindt, weet hij wel raad met zijn vondst. "Dan koop ik meteen een villa."

Bizar

Hubert was de afgelopen maanden regelmatig te vinden op het terrein dat nu voorbereid wordt op woningbouw. "Het is bizar hoeveel ik hier heb gevonden. Het leek wel of er elke keer weer nieuw materiaal neergelegd werd, want er kwam maar geen einde aan. Vroeger stond hier een fabriek en mogelijk daarvoor wat boerderijen. Wat waarschijnlijk ook gebeurde is dat schepen hier aanmeerden en spullen voor het accijnstorentje loosden om er geen belasting over hoeven te betalen. Op de meeste munten die we we vonden, zijn de jaartallen nog goed leesbaar. Het gros komt tussen 1600 en 1800, er zat zelfs een Noorse Kroon tussen. Inmiddels is het terrein afgesloten en kunnen we er niet meer op, maar het was geweldig om hier te kunnen zoeken."