Afbeelding
Reproductie: Rijksmusem, A'dam

‘Elkaar helpen’ is de opdracht van nu!

Noodkreten vanuit de hele wereld. Honger en tekort aan alles wat nodig is om een normaal leven te kunnen leiden. Doneren is, hopen we, de enige oplossing.

Vrijwilligers gezocht! Wie wil helpen kleding uitzoeken? Wist u dat er in Alkmaar ruim 40.000 vrijwilligers actief zijn? Gelukkig is daar veel waardering voor bleek 9 december 2020 op de ‘Nationale Dag van de Vrijwilliger’. Burgemeester Roemer reikte een onderscheiding uit aan één van de ‘Helden van Alkmaar’.

Het Rode Kruis, Vluchtelingenwerk en Leger des Heils roepen ons via websites op om dekens, schoenen en kleding te brengen naar inzamelpunten.


De oproep ‘zorg voor elkaar’ is niet nieuw. Dat is ook te zien in het 3de tafereel van ‘De Zeven Werken van Barnhartigheid’ (1504) Deze schildering is 400 jaar te zien geweest in Onze Grote St Laurenskerk. Met bloedend hart verkochten de kerkmeesters het paneel in 1918, voor 50.000 gulden aan het Rijksmuseum. Met dit geld werd een deel van de restauratie van de Grote Kerk bekostigd.


Op deze afbeelding zien we dat kleding wordt uitgedeeld door weldoeners in lange mantels met bondkraag. Waarschijnlijk, volgens onderzoek, medisch gevormde artsen. Ik denk ook de schilder te zien. Hij kijkt ons recht aan. Het uitdelen van kleding aan arme mensen was een opdracht van de kerk.

Uwen even mensche zijn naecktheyt wilt decken, Op dat god wyt doe uwer söden ulecken.


Hulp geven en hulp ontvangen, daar worden we toch nog steeds gelukkig van?


Swanetta Vegter, HVA