Een speciale hal voor leerlingen van de koksopleiding voor coronaproof praktijklessen.
Een speciale hal voor leerlingen van de koksopleiding voor coronaproof praktijklessen. (Foto: Dominique van den Broek)

Horizon werkt achterstanden weg

REGIO – De achterstanden die mbo-studenten als gevolg van corona hebben opgelopen, worden aangepakt. Om de achterstanden bij de koksopleidingen weg te werken en meer lessen en meer ruimte te creëren is bij het Horizon College in Heerhugowaard een grote horeca-evenementenhal gebouwd. In deze hal krijgen 150 examenkandidaten van de koksopleidingen coronaproof hun praktijklessen zodat zij dit schooljaar hun diploma kunnen halen.

Door de sluiting van de horeca hebben studenten onvoldoende praktijkervaring kunnen opdoen. Daarnaast kunnen minder studenten in de keukens op school praktijkles krijgen in verband met de 1,5 meter-maatregel. Met de bouw van de evenementenhal kunnen nu meer studenten van de koksopleiding praktijkervaring opdoen. De horecahal is 15 x 30 meter groot en er is ruimte voor 24 werkplekken. De bouw van de hal is mogelijk gemaakt door de subsidieregeling inhaal- en ondersteuningsprogramma’s van het ministerie van OCW. Ronald Mulder, opleidingsmanager van de horecaopleidingen van het Horizon College, is blij met deze oplossing: "Onze studenten van de koksopleidingen zijn extra hard getroffen omdat de horeca al lange tijd dicht is, waardoor leerwerkbanen en stages niet mogelijk zijn. Je wilt zó graag dat studenten hun diploma kunnen halen. Het biedt hen perspectief in deze moeilijke tijd. De studenten zijn in ieder geval super gemotiveerd en met deze oplossing gaan we er vanuit dat ze goed voorbereid het examen ingaan." Student Noë de Lange is ook blij met de komst van de hal. "Ik vind het heel fijn dat deze hal er is omdat de achterstand die ik opgelopen heb door corona beter kan inhalen. Ik kan beter oefenen voor mijn praktijkexamen en ik ga veel relaxter mijn examen in."

Voedselbank

De maaltijden die tijdens de lessen worden bereid worden voor een groot deel geschonken aan de Voedselbank Alkmaar/Heerhugowaard. Hiervoor worden per week 160 vouchers uitgedeeld, waarmee mensen dinsdag tot en met vrijdag tussen 14.30 en 16.30 uur maaltijden kunnen afhalen bij het Horizon College in Heerhugowaard . De overige maaltijden worden tegen kostprijs aan buurtbewoners aangeboden.

Inzet van acteurs

Ook andere opleidingen maken gebruik van de subsidieregeling inhaal- en ondersteuningsprogramma's van OCW om achterstanden weg te werken. Zo is er onder meer extra ondersteuning voor de online lessen, meer persoonlijke begeleiding en wordt er gebruikgemaakt van gastdocenten en studiecoaches. Bij de opleidingen Gastheer/Gastvrouw worden acteurs ingezet om studenten te trainen in praktijksituaties. Het Horizon College heeft tevens subsidie aangevraagd voor de regeling extra hulp voor de klas, waarmee tijdelijk extra mensen kunnen worden aangetrokken om docenten te ondersteunen en daarmee de continuïteit van het onderwijs te waarborgen.


Horizon College heeft locaties in Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn en Purmerend en circa 12.000 mbo-studenten.