Remy groeide op in een spelletjesgezin.
Remy groeide op in een spelletjesgezin. (Foto: Ed Bausch)

Remy de Graaf glorieert nog steeds op tv in ‘De Alleskunner’

HEILOO - Uit 2000 kandidaten werd ze met 99 anderen geselecteerd. Nu zit Remy de Graaf bij de laatste zestig mannen en vrouwen die proberen de ‘Alleskunner van Nederland’ te worden. Vrijdagavond 20.30 uur is er weer een uitzending in het tweede seizoen van dit SBS6-programma. De 24-jarige in Heiloo opgegroeide Remy zit in Amsterdam in de slotfase van haar studie Productie Podiumkunsten, maar is nog vaak in Heiloo te vinden. Want het ouderlijk huis en het theater hier hebben haar gebracht tot wat ze nu is, met ook al een eigen theaterbedrijfje.

Vrijdagavond weer een nieuwe aflevering

DOOR: ED BAUSCH

Zo snel mogelijk een stijfbevroren t-shirt zien aan te trekken, met een meetlint een pingpongballetje in een bakje zien te krijgen, likken aan een snoepbal om deze zo snel mogelijk door de hals van een fles te wurmen of een moeilijke zaagopdracht uitvoeren . Het zijn maar enkele voorbeelden van nogal onalledaagse opdrachten die aan de kandidaten worden uitgedeeld, vlak voordat de camera’s gaan draaien. “Ik heb beslist geen twee linkerhanden, vind ik van mezelf”, zegt Remy. “Toch denk ik achteraf wel eens over mijn prestatie, waarom ik nou zo’n onlogische weg moest kiezen om iets te maken of slopen. Maar misschien is het volgen van mijn eigen weg en vindingrijkheid wel mijn grootste kracht.”

Toeter

Die kracht houdt haar hoe dan ook al een paar weken op de buis en wie weet waar het eind ligt. “Mijn moeder appte vorig jaar of dit niet iets voor mij was. Ik kom uit een nogal competitief gezin. Wij deden en doen altijd spelletjes. En voor mijn werk als productieleider en tourneebegeleider in de theaterwereld is het meedoen aan dit programma best goed. Naast alle plezier kom ik er ook achter waar ik echt goed in ben en waarin minder.


Want de testen gaan ondanks alle grappigheid natuurlijk ook over inzicht, vaardigheden en kennis. En die zijn in mijn beroep ook gewoon heel belangrijk, want in het theater moet je vaak improviseren, in korte tijd iets voor elkaar krijgen. Maar die toeter, als de camera’s aangaan en ik me dus halsoverkop in weer een nieuwe opdracht moet storten…Die toeter komt nu steeds in mijn dromen terug!”

Aanpakker

Remy werkt nu aan haar scriptie over de financiering van kleine musicals. Haar stages deed ze bij de musical ‘The Color Purple’ en bij het Amsterdamse festival ‘Over ’t IJ’. Begin vorig jaar richtte ze METRemy Producties op (Muziek Evenementen Theater) en tot aan het begin van corona had ze meteen werk.

“En dat zal straks ook wel weer verder gaan, ik denk dat kleinschalige dingen eerder weer mogelijk zijn. In de tussentijd ben ik ook een paar maanden pakketbezorger geweest.” De tijd zal leren of ze de Nationale Alleskunner wordt. Een aanpakker is Remy de Graaf zeker. Maar wat wil je ook met een vader die bij Falkland Toneel speelt en haar eigen jarenlange werk voor musicalgroep ‘De Hanswijckers’ uit Egmond, waar ze nu nog voorzitter van is. “Het dorp heeft mij een prima basis gegeven voor mijn beroep.”