Politiewagen houdt toezicht nabij het gemeentehuis van Castricum. De avond verloopt rustig.
Politiewagen houdt toezicht nabij het gemeentehuis van Castricum. De avond verloopt rustig. (Foto: Yvette van der Does)

Geen rellen en geweld in Castricum

NOORD-HOLLAND - Op veel plekken in het land was het onrustig na het ingaan van de avondklok afgelopen zaterdag. In enkele steden in Noord-Holland kwam het zelfs tot rellen. In Haarlem en Amsterdam kwam het tot confrontaties tussen relschoppers en de politie. Bij rellen rond de Molukkenstraat in Amsterdam-Oost en in Schalkwijk in Haarlem werd dinsdagavond de ME ingezet. In gemeente Castricum was het tot maandagavond in het centrum wel onrustig, maar kwam het niet tot ongeregeldheden. Na 21.00 uur is het overal, op een paar hondenbezitters na, doodstil op straat.

De politie was in Haarlem razend druk met de rellen in Schalkwijk. Bushokjes zijn gesneuveld, vuurwerk werd afgestoken, (auto)branden en ook werd er met stenen gegooid naar de politie. Ook werd een van onze verslaggevers van het Haarlems Nieuwsblad van dichtbij bekogeld met stenen.

Veiligheidsrisicogebied

De coronamaatregelen zijn voor iedereen zwaar, we snakken allemaal naar 'het oude normaal'. Het geeft alleen niemand het recht om tijdens de avondklok brand te stichten en vernielingen aan te richten.

Het openbaar ministerie en politie hebben de afgelopen dagen het centrum en stationsgebied in Alkmaar aangewezen als veiligheidsrisicogebied (artikel 2.61 APV).

De politie mocht in deze gebieden preventief fouilleren. De maatregel werd genomen na diverse oproepen op sociale media om naar bepaalde plekken in Alkmaar toe te komen en daar de openbare orde te verstoren en vernielingen te plegen.


Rustig in onze gemeente

In Castricum bleef het deze week na 21.00 uur rustig. Onze verslaggevers reden op meerdere dagen door de dorpen om een kijkje te nemen in de straten. Het leverde unieke beelden op (bekijk ze op rodi.nl/castricum). Een kleine groep staat nog elke avond voor het gemeentehuis van Castricum. Ze houden een stil protest tussen 20.00 en 21.00 uur. De aanwezigen staan verspreid over het plein, jong en oud. Op maandag zijn daar gesprekken geweest met de politie. Een aantal deelnemers aan de actie hebben zich moeten legitimeren en er zijn notities gemaakt. Een geschrokken deelnemer die anoniem wil blijven vertelt: "Ik stond na afloop van de aanhouding te trillen op mijn benen. Ik ben nooit eerder in aanraking geweest met politie. Ik wil alleen met mijn aanwezigheid laten zien dat ik de maatregelen buitenproportioneel vindt. Ze hebben ook geen enkele zin, het werkt alleen maar averechts!"

Politiefunctionaris Rob Jansen treffen we woensdagavond met zijn dienstauto aan in het plantsoen bij de C.F. Smeetslaan. Jansen kijkt uit over de rotonde en houdt toezicht op het gemeentehuis. Jansen ontspannen: "Het is vanavond overal rustig. Het was alleen de eerste twee avonden wat onrustig, maar zonder rellen of geweldplegingen. In de andere dorpen zijn er tot op heden ook geen ongeregeldheden geweest!" De avondklok geldt nog tot 9 februari. In de week daarvoor wordt in een persconferentie besproken of de klok wordt verlengd of dat de coronamaatregelen versoepeld kunnen worden.

Als het noodzakelijk is om toch naar buiten te gaan tijdens de avondklok, neem dan het formulier ‘Eigen verklaring avondklok' mee. Als het nodig is voor werk naar buiten gaat moet een ‘Werkgeversverklaring avondklok' getoond kunnen worden.

Geweld en vernielingen in Haarlem