Woningprijzen stijgen naar recordhoogte

CASTRICUM - Nu de woningmarktcijfers van het 4e kwartaal van afgelopen jaar bekend zijn, worden de ontwikkelingen op de markt zichtbaar en kunnen deze vergeleken worden met het 4e kwartaal van 2019. In deze update de opvallendste uitkomsten op een rij.

De gemiddelde transactieprijs is gestegen met 9,6% gestegen naar gemiddeld €420.649,- De gemiddelde transactieprijs per m2 is met 11,6% gestegen naar gemiddeld €3.493,- Het aantal verkochte woningen is nagenoeg gelijk gebleven 105 om 106 woningen. De NVM krapte-indicator ging van 2,1 naar 1,0 (nóg krappere markt) De verkooptijd is met 25% afgenomen, woningen worden dus sneller verkocht.

Opvallend is dat er nagenoeg evenveel transacties gedaan zijn in het 4e kwartaal van 2019 ten opzichte van het 4e kwartaal van 2020. Alleen de verkooptijd van de woningen is afgenomen, waaruit blijkt dat ook de vraag naar woningen weer is toegenomen in het 4e kwartaal van 2020 ten opzichte van het 4e kwartaal van 2019. De toekomst van de woningmarkt is lastig te voorspellen en de meningen zijn hier dan ook over verdeeld. De een denkt dat de woningmarkt gaat afkoelen en de ander denkt juist dat de huizenprijzen zullen blijven stijgen. De gevolgen van de coronapandemie zullen pas later zichtbaar zijn op de woningmarkt, aangezien de woningmarkt laat reageert op veranderingen. De kans is groot dat de huizenprijzen nog door zullen stijgen, omdat de rente historisch laag is, de vraag vele malen hoger is dan het aanbod, er te weinig nieuwbouw geproduceerd wordt en omdat de overdrachtsbelasting voor kopers onder de 35 jaar is afgeschaft. Bron: Teer Makelaars.