Guy Renardeau componeert filmmuziek voor Hollywood.
Guy Renardeau componeert filmmuziek voor Hollywood. (Foto: Vincent de Vries)

Guy Renardeau valt wereldwijd in de prijzen met zijn filmmuziek

HEILOO - Waar de Kennemerstraatweg langzaam Heiloo verlaat en bebouwing plaatsmaakt voor bollenvelden vindt een componist de inspiratie in zijn tot studio verbouwde woonkamer. Diverse piano’s, keyboards en gitaren vormen het instrumentarium waarop Guy Renardeau zijn muziek bedenkt en opneemt. En met succes, want het werk van de Heilooër is op veel plekken in de wereld te horen en valt bovendien opvallend vaak in de prijzen.

HIJ WEET PRECIES DE JUISTE KLANKEN TE MAKEN

DOOR: ED BAUSCH


27 januari was voor hem een grote dag die hij natuurlijk in Hollywood, het mekka van de filmindustrie, hoopte te vieren. Nu ontving hij de eer voor zijn muziek bij de ‘Heart of Hollywood Fashion Show’ digitaal. Maar binnenkort komt de award in de vensterbank te staan, naast al die andere ruim twintig beeldjes die getuigen hoe zijn muziek in de smaak valt bij filmproducenten en het publiek.

Zo ging het balletje rollen

De 39-jarige zoon van Franse ouders groeide op in Limburg en studeerde piano, gitaar en compositie aan de Hochschüle für Musik in Keulen en later ook aan het conservatorium van Amsterdam. Hij zocht zijn weg in de muziek en min of meer bij toeval presenteerde hij in 2014 op de American Film Market in Hollywood zijn werk. “Tot mijn eigen verrassing vielen mijn stukken direct in de smaak bij producenten en regisseurs en zo ging het balletje rollen. Sindsdien werk ik zowel in Los Angeles als in Heiloo. Want je moet ook wel regelmatig je netwerk opzoeken, ook al heb ik daar een hele goede agent.” Bijzonder is dat Guy inmiddels opdrachtgevers overal ter wereld heeft en ook daar awards in de wacht sleept.

Het hele plaatje moet kloppen

Kennelijk kan de componist zich makkelijk verplaatsen in verschillende sferen. “Ik lees en luister veel en ik maak ook analyses van muziekstukken, van Mahler tot filmmuziek. En ja, ook van dancemusic moet ik iets afweten, want soms is dat de muziek die een film nodig heeft.”


Guy begon als zesjarig jongetje al met muziek. De manier waarop muziek bijdraagt aan het succes van een film fascineert hem al heel lang. “Voor mij telt vooral dat alles klopt aan het plan voor een film. Muziek moet een wezenlijk onderdeel zijn, niet iets erbij. Ik wil pas instappen als het hele plaatje me overtuigt. Ik leg de lat hoog, ook voor mezelf.” Gitaar en piano speelt Guy bijna altijd zelf in, voor de grotere orchestratie heeft hij het vertrouwen van koren en symphonie-orkesten. “Ik zie mezelf daarbij ook als de art director.”

"Ik ben graag deel van de filmfamilie"

Guy werkt met niet de minsten, waaronder de Nederlandse cineasten Paul Verhoeven en Frans Weisz. Trots is hij ook op de Golden Fox Award van het Calcutta International Film Festival in India. “In Amerika zijn awards echt belangrijk om nieuwe opdrachten te krijgen.


Over zijn werk zegt Guy: “Soms krijg ik alleen het script en dan heb ik een maand de tijd om daar passende muziek bij te componeren. Soms kan ik bijdragen aan de totstandkoming van een scenario. Allebei goed, diversiteit vind ik leuk, hoewel ik natuurlijk ook mijn voorkeuren heb. Voor mij is belangrijk dat mijn muziek echt onderdeel is van het geheel.” Overigens schrijft hij ook muziek, die niet aan film is gebonden. Pianoconcerten, koorwerk en onlangs voor strijkkwartet. “Helemaal de vrijheid hebben is ook mooi.” Op zijn website is veel te lezen over zijn werk en wat anderen daarvan zeggen.

Guy Renardeau.