18 maanden cel geëist tegen politieman uit Heiloo

HEILOO - Het OM eist 18 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen een 60-jarige politieman uit Heiloo die ervan verdacht wordt informatie uit politiesystemen te hebben bekeken en te hebben doorgespeeld aan onbevoegden.

De man uit Heiloo heeft bekend dat hij politie-informatie aan zijn zwager, aan een privédetective en aan een derde verstrekte. De verstrekte vertrouwelijke informatie bestond onder meer uit kentekens en adresgegevens. Toen het kantoor in Alkmaar in oktober 2020 achter deze daden kwam is hij meteen geschorst. De agent werkte 38 jaar voor de politie.

Geen omkoping

De advocaat van de verdachte geeft aan dat het niet gaat om omkoping. De politie-agent kreeg niet betaald voor het verschaffen van de vertrouwelijke politie-informatie aan zijn opdrachtgever. Zijn zwager, uit Beverwijk, aan wie de verdachte de meeste informatie verstrekte, staat in maart terecht.

In dit proces gaat het om strafbare feiten uit 2020, maar de verdachte heeft bekend dat hij dezelfde strafbare feiten ook al in 2011 en 2014 heeft gedaan.

De rechtbank doet op 19 maart uitspraak.