Jouke Hoogeveen als winnaar van het ONK op de Weissensee.
Jouke Hoogeveen als winnaar van het ONK op de Weissensee. (Foto: Neeke Smit)

Marathonschaatser Jouke Hoogeveen stopt na coronaseizoen

HEILOO - Jouke Hoogeveen beleefde op de kop af een jaar geleden zijn mooiste moment als marathonschaatser, maar vandaag maakt de smaakmaker van het peloton bekend dat hij een punt zet achter zijn fraaie loopbaan. Het nooit verreden ‘coronaseizoen’ gaf de doorslag in die beslissing.

"Ik ben ook een beetje coronaslachtoffer"

Corona was alleen nog in China een issue op het moment dat Jouke Hoogeveen op het bergmeer na een solovlucht over de streep kwam als Nederlands kampioen. Dat was het mooiste succes van de nu 42-jarige marathonschaatser uit Heiloo, die pas veertien jaar geleden zijn debuut maakte op het hoogste niveau, bij de ploeg van Power-play.nl aan de zijde van onder andere ene Jorrit Bergsma.

De smaakmaker

Hoogeveen won regelmatig in de jaren die volgden. Hij excelleerde altijd op natuurijs, waar hij vaker nog de smaakmaker was dan de winnaar. Maar zijn erelijst vulde zich gestaag met fameuze zeges, vooral behaald in Zweden. Toch was die laatste op de Weissensee de parel in zijn kroon voor Hoogeveen. De rijder van team Bouwselect was er ook veel aan gelegen die titel met succes te verdedigen, maar uiteindelijk kwamen dit seizoen noch Hoogeveen, noch zijn collega’s op het ijs.

Afscheid

En dan nu, op diezelfde 25ste januari, maakt Hoogeveen zijn afscheid wereldkundig. ‘De Lange Adem’, zoals zijn bijnaam luidt, stapt uit het peloton. Een sieraad voor de sport zwaait af. Dat gebeurde, vertelt hij, na heel lang wikken en wegen. ,,Door de omstandigheden heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik had dit jaar graag nog die trui willen verdedigen, en daarnaast een bepaald hiaat in mijn palmares willen opvullen. Want ik heb heel mooie dingen laten zien, heb mooie wedstrijden en klassementen gewonnen, maar nooit die 200 kilometer.’’

Doel viel weg

Dat was, maakt hij duidelijk, zijn insteek voor dit seizoen. ,,Ik heb bij Bouwselect ook de ploeg om dat te doen, en de ruimte gekregen om ervoor te gaan. Ik heb meer kilometers gemaakt dan ooit, had echt de focus daarop. En dan valt dat doel weg. Dan vraag je je af of je het voor elkaar kunt krijgen nog een jaar alles op alles te zetten met dat doel. Dat was moeilijk. Ik wist niet of ik dat nog kan, of ik het nog wíl. Dan is het beter nu de knoop door te hakken, al is het hartstikke moeilijk te stoppen met iets waarvan je heel veel houdt.’’

Kampioenschappen

Jouke Hoogeveen won in zijn veertien seizoenen lange loopbaan maar liefst vier wedstrijden op natuurijs in Zweden. De winst in de Grand Prix Finale van 2012 leverde hem ook de eindzege op in het natuurijsklassement. Op de Oostenrijkse Weissensee won Hoogeveen de Aart Koopmans Memorial (2015) en vorig jaar dan het Nederlands kampioenschap. Op kunstijs kwam Hoogeveen tot één zege, nu tien jaar geleden.

Hoogeveen kwam daarnaast enkele jaren uit op de langebaan en wist op de tien kilometer te imponeren. Hij vertegenwoordigde Nederland drie keer tijd een Worldcupwedstrijd.