Stef Koopman, voorzitter van Volkstuindersvereniging 'Langedijk'.
Stef Koopman, voorzitter van Volkstuindersvereniging 'Langedijk'. (Foto: Theo Annes)

Volkstuindersvereniging 'Langedijk' verwelkomt veel nieuwe leden

ZUID-SCHARWOUDE – Voorzitter Stef Koopman van Volkstuindersvereniging Langedijk is trots op het feit dat zich tijdens de lockdown afgelopen jaar maar liefst dertig nieuwe leden hebben aangemeld.

door ruud de waard

‘Wij mochten het hele jaar tuinen’

“Alle vrije tuinen zijn verhuurd, op dit moment hebben we 145 leden en voor het eerst sinds jaren is er een wachtlijst, waarop nu slechts één naam prijkt. We zijn blij dat onze leden het hele afgelopen jaar gewoon konden tuinieren ondanks de beperkingen door het Corona-virus. We hebben BOA’s op bezoek gehad om te controleren of de Corona regels goed werden nageleefd op het complex. Na controle was hun commentaar: Er zijn weinig plekken waar je op dit moment beter kunt vertoeven dan op je eigen tuin ”.

De Volkstuindersvereniging werd opgericht op 1 maart 1974 en bestaat nu dus bijna 47 jaar. “Destijds sloeg het idee om een vereniging voor volkstuinders op te richten in Langedijk onmiddellijk aan. Al kort na de oprichting kon het bestuur het veertigste lid inschrijven. In de loop der jaren groeiden we steeds maar door. Op dit moment zijn alle tuinen bezet”, zegt Stef Koopman, die zelf acht jaar geleden lid werd van de vereniging. “Ik heb een tuin van 400 m2. Wel groot, maar veel wat ik verbouw geef ik weg aan familie, kennissen en buren. Iedereen is er blij mee.’’

Gemêleerd gezelschap

Opvallend bij de Volkstuindersvereniging Langedijk is dat het aantal tuinierende vrouwen de afgelopen jaren enorm is toegenomen. In het verleden waren het voornamelijk de mannen die een volkstuin hadden. “Het is nu een gemêleerd gezelschap”, aldus Stef. “De emancipatie is behoorlijk doorgedrongen in onze vereniging.

Helaas kon een aantal activiteiten het afgelopen jaar door corona geen doorgang vinden, maar op de eigen tuinen kon in de afgelopen elf maanden volop getuinierd worden. Natuurlijk houden we rekening met de anderhalve meter afstand en is ons clubhuis niet beschikbaar om bijvoorbeeld koffie of thee te drinken. Nu nemen de leden hun versnaperingen zelf mee.’’

Pompoenproject voor scholen

Al jaren achtereen worden ook leerlingen uit de groepen zeven en acht van de basisscholen betrokken bij het tuinieren. “Behalve afgelopen jaar, om de bekende redenen. We noemen dit schoolprogramma het Pompoenenproject. Eind mei starten de leerlingen van groep zeven van de basisschool met het project. De leerlingen komen de plantjes eind juni een plekje geven op ons complex en in de zomervakantie zorgen onze leden voor de plantjes, zodat de kinderen in september en oktober de pompoenen kunnen oogsten. Zij mogen de pompoenen ook mee naar huis nemen en krijgen dan een boekje mee met pompoenrecepten. (van pompoensoep tot pompoenijs en pompoenpannenkoeken). Een leuke bezigheid en de kinderen zijn razend enthousiast.’’ Helaas zullen we waarschijnlijk ook in 2021dit project niet kunnen uitvoeren.

Verplichtingen

Behalve het betalen van de contributie en landhuur zijn de leden ook verplicht om tuinbeurten te doen.

“Dit zijn twee zaterdagochtenden per jaar van 09.00 tot 12.00 uur, waarin ze samen met medetuinders zorgen voor het onderhoud van het complex. Ook kan het zijn dat de tuinbeurt wordt gebruikt om een tuin van een zieke ‘collega’ op te knappen. Daarnaast is er een schoonmaakrooster voor de kantine, waar leden bij toerbeurt de kantine opruimen en schoonhouden. Andere tuinders doen winkeldiensten op zaterdagochtend. We willen ons complex zo netjes mogelijk houden. Iedereen is vrij om de eigen tuin naar eigen idee in te richten. Bloemen, groenten of fruitbomen, het is allemaal mogelijk. Het leuke van moes tuinieren is dat je weet wat je eet en bovendien zijn de geoogste groenten veel smakelijker en verser dan de gekochte groenten uit de supermarkt. In overleg met het bestuur kun je bijvoorbeeld ook een kas of een schuurtje neerzetten op jouw tuin.’’

Cursusboek

Wel wordt van de tuinders verwacht dat ze hun eigen stukje grond goed onderhouden. Veel zaaiend onkruid of veel rotzooi is niet toegestaan en in dat geval treedt het bestuur handelend op.

Stef: "Er zijn op ons complex tuinders aanwezig met veel ervaring, die ze met liefde delen met nieuwkomers die wel wat tips kunnen gebruiken. Elk jaar worden er gemeenschappelijk zaden, pootaardappelen en planten gekocht die tegen een voordelige prijs afgenomen kunnen worden. Voor beginnende tuinders geven we ook cursussen om ze op gang te helpen en daar kunnen ook niet-leden van profiteren. De cursus duurt drie avonden, deelname kost slechts dertig euro en is inclusief het cursusboek en koffie of thee. Gezien de coronaregels zal de cursus dit jaar waarschijnlijk niet doorgaan. Ook een cursus online blijkt technisch voor ons niet haalbaar. Wel kunt u via info@vtv-langedijk.net het cursusboek bestellen voor tien euro." U kunt daar ook terecht voor meer informatie.

'We mochten het hele jaar tuinen.'