De bewoner van Zorgcentrum Horizon staat nog midden in het leven en zijn leeftijd? Ach, Henk is pas 102 jaar jong!
De bewoner van Zorgcentrum Horizon staat nog midden in het leven en zijn leeftijd? Ach, Henk is pas 102 jaar jong! (Foto: Theo Annes)

Oudste Langedijker in blakende gezondheid en met ijzersterk geheugen

LANGEDIJK - Wie wenst dat niet: oud worden in een blakende gezondheid met een ijzeren geheugen? Iedereen wil dat, maar weinigen is het gegeven. De oudste inwoner van Langedijk, Henk Schoonderwoert, heeft dat geluk wel en geniet nog van iedere dag, ondanks de beperkingen van corona. De bewoner van Zorgcentrum Horizon staat nog midden in het leven en zijn leeftijd? Ach, Henk is pas 102 jaar jong!

Ben Wansink

Oudste inwoner Langedijk 102 jaar jong!

Wie in gesprek met Henk raakt ontdekt snel hoe levendig zijn geest nog is. Hij haalt gemakkelijk herinneringen op en plaatst daar het jaartal moeiteloos bij. Als rasechte Amsterdammer ziet hij op 5 maart 1919 het levenslicht en brengt daar samen met zijn ouders en jongere broer zijn jeugd door. “Het vervelende aan ouder worden is het verlies van dierbaren om je heen.” Henk heeft twee kinderen, 5 kleinkinderen zelfs 11 achterkleinkinderen. Een jaar geleden heeft hij een rondrit door Amsterdam gemaakt met een goede kennis. Hij wilde nog een keer kijken op de locaties waar hij gewoond heeft. Dat viel niet mee door het vele eenrichtingsverkeer. Hij herkende bijna niets meer.

Henk was een sportieve jongeman die vooral aan korfbal deed. Later komt daar nog basketbal bij. Ook was hij lid van een dansclubje bij dansschool van Wim Dubois. De dansclub had voldoende leden, maar toch kwam daar, na aandringen, op een dag een lid bij: een leuk meisje, Cornelia Kok genaamd, waarmee Henk gelijk contact had.

Lees verder op pagina 5

Henk aan het waterskiën.
Henk bij zijn grote liefde Ajax met schoonzoon Leon en kleinzoon Alex (Leon zit naast Henk)