Woensdag 10 maart werd door Ron Vonk, voorzitter van het bestuur van de Bibliotheek Langedijk en Erna Winters, directeur van de Bibliotheek Kennemerwaard de intentieverklaring ondertekend.
Woensdag 10 maart werd door Ron Vonk, voorzitter van het bestuur van de Bibliotheek Langedijk en Erna Winters, directeur van de Bibliotheek Kennemerwaard de intentieverklaring ondertekend. (Foto: Theo Annes)

Intentieverklaring bibliotheken Dijk en Waard

DIJK EN WAARD - In februari 2019 namen de gemeenteraden van Langedijk en Heerhugowaard het principebesluit om per 1 januari 2020 over te gaan tot een ambtelijke fusie, om daarna te komen tot een bestuurlijke fusie tussen de twee gemeenten per 1 januari 2022.

Voorbereidingen daartoe zijn in volle gang, zo ontstaat bijvoorbeeld de nieuwe organisatie Dijk en Waard om het toerisme te promoten en gaan lokale partijen al samenwerkingsverbanden aan.

Een ander onderdeel van het ontstaan van de gemeente Dijk en Waard is het samengaan van de plaatselijke bibliotheken. De eerste aanzet hiervoor is afgelopen woensdag gegeven.

De gemeente Langedijk kent een zelfstandige openbare bibliotheek, terwijl het bibliotheekwerk in Heerhugowaard sinds 1 januari 2009 verzorgd wordt door de Bibliotheek Kennemerwaard, waartoe, naast Alkmaar en Heerhugowaard, ook de bibliotheken van Castricum en Bergen behoren. De gemeentelijke fusie van Heerhugowaard en Langedijk biedt mogelijkheden tot en gaf aanleiding tot het onderzoeken van die mogelijkheden van een fusie tussen beide organisaties in navolging van de twee gemeenten. Na goed onderling overleg en gedegen onderzoek werden de fusieplannen kracht bijgezet door de ondertekening van een intentieverklaring waarin beide partijen zich uitspreken tot het komen van een fusie van de Bibliotheek Langedijk en de Bibliotheek Kennemerwaard.

Ondertekening

Woensdag 10 maart was het dan zover: in De Binding werd door Ron Vonk, voorzitter van het bestuur van de Bibliotheek Langedijk en Erna Winters, directeur van de Bibliotheek Kennemerwaard de intentieverklaring ondertekend. Door de corona was het helaas niet mogelijk plaatselijke wethouders bij de ondertekening aanwezig te laten zijn, wellicht dat in een later stadium dit alsnog kan geschieden. De meerwaarde voor een fusie wordt door alle betrokkenen duidelijk gezien: een verhoging van de kwaliteit van dienstverlening; versterking van de bibliotheek Langedijk en een natuurlijke aansluiting en verbinding met de bibliotheek Kennemerwaard. Daarnaast zullen er zeker ook financiële voordelen zijn, waarbij voor ons dorp meer mogelijkheden voor de gebruikers zullen liggen. Een belangrijk onderdeel van de komende fusie blijft de inzet en betrokkenheid van de vrijwilligers, welke, ook nu, in de bibliotheek Langedijk een grote rol spelen. Erna Winters: "In 2006 was er al sprake van een mogelijke fusie tussen de bibliotheken van Langedijk, Heerhugowaard, Alkmaar, Castricum, Bergen en Heiloo. Van de zes gemeenten gingen in dat proces Langedijk, Bergen en Heiloo niet door, die bleven zelfstandig. Bergen sloot zich in 2012 toch aan en nu doet dus Langedijk dat. Wij hopen op een goede samenwerking met de bibliotheek en met de gemeente Langedijk.”