“Ik ben dolgelukkig met haar!”, zegt Kees, waarop Bea aanvult; “Nee Kees, wij zijn dolgelukkig met elkaar!”
“Ik ben dolgelukkig met haar!”, zegt Kees, waarop Bea aanvult; “Nee Kees, wij zijn dolgelukkig met elkaar!” (Foto: Theo Annes)

Diamanten bruidspaar Schravemade 100% gelukkig

BROEK OP LANGEDIJK - Het is altijd prachtig om te zien dat, ook al ken je elkaar 65 jaar, de liefde nog altijd hoogtij viert. Dit gaat zeer zeker op voor het diamanten huwelijkspaar Kees Schravemade en Bea Zant. Op 14 april is het zover, 60 jaar getrouwd, met nog vele mooie jaren voor de boeg!

Die nog vele jaren zijn de grootste wens die het echtpaar heeft. Verleden jaar is Bea flink ziek geweest en dat heeft wel even geduurd. Nu is alles weer redelijk in orde, al gebruikt Bea wel een rollator.

“Ik ben dolgelukkig met haar!”, zegt Kees, waarop Bea aanvult; “Nee Kees, wij zijn dolgelukkig met elkaar!”

Kees werd als Cornelis geboren op 2 december 1938 in Zuid-Limburg, in het plaatsje Grevenbicht, vlak bij Sittard. In 1947 vertrok hij naar Amsterdam, waar zijn vader kraandrijver bij de NS was. Kees heeft een technische achtergrond, was fijnbankwerker en ontmoette, als zo vaak gebeurde in die tijd, tijdens dansles een leuk meisje, Beatrix Zant. Zij werkte als modinette en vertelt trots dat zij onder andere kleding voor het modehuis Dior gemaakt heeft. Bea werd op 14 augustus 1938 geboren in Diemen.

Amsterdam

Het stel trouwde 14 april 1961 en woonde aanvankelijk in een afgekeurde woning op Kattenburg in Amsterdam. “Om je te wassen moest je naar het badhuis!” In 1964 vertrok het echtpaar naar Alkmaar. Kees werkte vanaf dat jaar bij de Hoogovens, waardoor het stel een flat kreeg, dit keer met douche! “We waren de koning te rijk, een eigen huis, stel je voor!”

In Amsterdam werd zoon Jean-Paul al geboren en in Alkmaar kwam dochter Priscilla ter wereld. Het echtpaar heeft een aantal verhuizingen meegemaakt: van Amsterdam naar Alkmaar, toen naar Heerhugowaard, vervolgens naar Obdam, toen weer terug naar Heerhugowaard om tenslotte, nu 20 jaar geleden, hun definitieve woonplek te vinden aan de Bruggesloot in Broek op Langedijk.

Leuk is te vermelden dat Bea ruim 20 jaar bij Reigersdaal gewerkt heeft als verzorgingsassistente.

Stropdassen

Nu, beiden 82 jaar, genieten zij van hun ‘oude' dag en van elkaar. Het vele reizen, met tent, vouwwagen en caravan, is voorbij. Zij hebben veel mooie plekken in Europa mogen zien. De mooiste reis was naar de Noordkaap, zo'n 10 jaar geleden. Ook maakten zij veel vliegreizen naar verre oorden als Thailand, de Dominicaanse Republiek en landen in Noord-Afrika. De grootste hobby van Kees was het verzamelen van stropdassen. Die ruim 800 exemplaren zitten in een doos. Nu houdt het echtpaar zich bezig met spelletjes op de tablet en puzzelen. Bea heeft veel geschilderd, maakte mooi keramiekwerk en maakt nu schilderijtjes met daarop fleurig gekleurde steentjes.

Viering bruiloft

Natuurlijk zit corona ook de trouwdag van Bea en Kees dwars. Waarschijnlijk zullen hun kinderen, de 5 kleinkinderen en hun jongste aanwinst, een achterkleindochter van anderhalf, apart langskomen. Zij herinneren zich nog hun 50-jarig huwelijksfeest: als verrassing namen zij hun familieleden met de TGV mee naar Disneyland Parijs, een geweldige reis met een luxe hotel met alles er op en eraan. "Als het mooi weer is, dan maken we er nu evengoed weer een leuke dag van hoor.”

"En de vlag gaat sowieso uit!”, voegt Kees toe.