Gaan windmolens en zonnepanelen Langedijk mooier maken?

Ingezonden brief

Soms val je spontaan van je stoel. Ik weet niet of iedereen de uitnodiging heeft gelezen, maar de gemeente roept haar inwoners op om ideeën in te brengen hoe Langedijk, mooier, levendiger en groener te maken. De 'initiatieven campagne'. En dat, terwijl de gemeente zich op hetzelfde moment aan het beraden is om gebieden in Langedijk aan te wijzen welke met mega-windturbines en grote zeeën met zonnepanelen bedekt kunnen gaan worden. Het voelt een beetje alsof iemand je auto helemaal in de kreukels rijdt en vervolgens zijn auto shampoo aanbiedt om de schade te herstellen.

Toch nog even de achtergrond. Nederland heeft zich gecommitteerd om de opwekking van duurzame energie te stimuleren. Daarop dient iedere gemeente haar steentje bij te dragen, zo ook Dijk en Waard. Vervolgens is de kaart van de gemeente op tafel gelegd, waarop, met een groep belangstellenden, een aantal gebieden zijn aangewezen, welke 'mogelijk' als zgn. RES gebied zouden kunnen gaan dienen. Concreet betekent dat in eerste instantie dat de gemeente de bestemming van die gebieden gaat aanpassen om duurzame energie mogelijk te maken en vervolgens komen er ontwikkelaars die de ontwikkeling van de projecten ter hand gaan nemen.

So far, so good. Veel mensen vinden de ontwikkeling van duurzame energie in de basis prima. Net zo veel mensen hebben overigens twijfels bij de kosten versus de opbrengsten van duurzame energie. En terecht, want de rekensom is nogal dun. Bovenal vindt iedereen het dan een goed idee, als het maar niet in jouw en mijn achtertuin is. Dat begint bij ons een beetje spannend te worden. Want wonend aan de Hopmansweg, staat ons huis MIDDEN in één van de gebieden die zijn aangewezen voor zonnepanelen en windmolens.

Het mag duidelijk zijn dat ik een groot tegenstander ben, aangezien het plan is om ze bij mij in de “achtertuin” te plaatsen. Daarbij zijn de belangen uiteraard nogal gemengd. Zo zouden mijn buren, grondeigenaren, daar een uitermate interessant financieel model in kunnen zien. Wat kun je doen? Uiteraard bezwaar aantekenen, echter je moet nogal een flinke vuist gaan maken om dit soort bewegingen tegen te houden. Nu zijn mijn handen best groot, maar het blijft in dit krachtenveld een klein vuistje. Daarom vraag ik alle Langedijkers mee te kijken naar wat er nu allemaal gaat gebeuren. Want zo maken wij Langedijk zeker niet mooier!

De initiatievencampagne is een mooie gedachte, maar je zou het kunnen zien als een afleidingsmanoeuvre. We gaan vast een paar prachtige groenstroken, bloemetjesvelden en zitbankjes krijgen. Ik ben echter van mening dat de glans snel verdwijnt in de schaduw van enorme windmolens en grote spiegelvelden met zonnepanelen. Met daarbij de kanttekening dat er meerdere bedrijven zijn die juist veel meer zonnepanelen willen plaatsen en daar de vergunning niet voor krijgen. Daar is blijkbaar interesse en gelegenheid om niet-storende oplossingen te bieden en daar werkt de gemeente niet aan mee. We leven in een gekke wereld.

Bert Baron, Oudkarspel