Het openbare laadnetwerk van MRA-Elektrisch groeide in 2020 van 4.600 naar zo’n 6.300 laadpunten.
Het openbare laadnetwerk van MRA-Elektrisch groeide in 2020 van 4.600 naar zo’n 6.300 laadpunten. (Foto: Bas Beentjes)

Gemeentelijke bijdrage aan openbare laadpalen niet langer nodig

REGIO - Gemeenten in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland hoeven sinds 1 januari geen eigen bijdrage meer te betalen voor de plaatsing van openbare laadpalen. Het groeiend aantal elektrische auto’s zorgt voor een sluitende business case bij de exploitanten. Gemeenten bepalen de plekken, de exploitant plaatst ze op eigen kosten.

"Een belangrijke mijlpaal", aldus Jeroen Olthof, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, “Dit maakt het voor gemeenten nog aantrekkelijker om mee te doen, waardoor het voor mensen makkelijker wordt om over te stappen op elektrisch vervoer.” Olthof is bestuurlijk trekker van het samenwerkingsverband MRA-Elektrisch van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland en de daarbinnen gelegen gemeenten. MRA-Elektrisch stimuleert elektrisch vervoer en realiseert een netwerk van publieke oplaadpunten.

Groeiend aantal laadpunten

Het openbare laadnetwerk van MRA-Elektrisch groeide in 2020 van 4.600 naar 6.300 laadpunten. Daar komen minimaal 20.000 reeds aangekondigde laadpunten bij. Door die toenemende vraag kon de gemeentelijke bijdrage van 250 euro komen te vervallen, óók in de kleinere gemeenten. Olthof benadrukt het belang van lokale regie: "De gemeenten gaan over de openbare ruimte en bepalen hoeveel laadpalen nodig zijn en waar ze komen te staan. MRA-Elektrisch neemt de gemeenten in de vraagbundeling en onderhandeling met exploitanten veel werk uit handen. Daarbij zetten we via het programma van eisen sterk in op innovatie. Denk bijvoor­beeld aan slim laden, prijstransparantie en dienstverlening aan elektrische rijders.”