IJspret

De krokussen en sneeuwklokjes laten zich zien, terwijl ze ruim een week geleden nog bedolven waren onder een dikke laag sneeuw. Het blijft leuk om met deze lenteachtige temperaturen terug te denken aan die week sneeuw- en ijspret in Nederland. Wat was dat leuk!


Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik meer een ‘warmtemens’ ben en blij ben dat alles weer gesmolten is. Weg met ruiten krabben en die dagelijkse zoektocht naar jassen/sneeuwbroeken/snowboots/ sjaals/mutsen/wanten en het helpen aantrekken daarvan (bij mijn twee jongste) en het herinneren om het aan te trekken (bij Patrick). Mijn oudste deed er elke keer bijzonder lang over om naar buiten te gaan, die trok eerst nog drie leggings en vier shirts over elkaar aan. Niet gelogen.

'Mijn oudste trok eerst drie leggings en vier shirts over elkaar aan voor ze naar buiten ging'

Eenmaal buiten op de ijsbaan ben ik natuurlijk ook één van die moeders die trots foto’s en filmpjes staat te maken van de ijskunsten van haar kroost. Ik was verbaasd dat mijn kleintjes al zo goed kunnen schaatsen. Nu scheelt het dat Evy geen angst kent en gewoon doet wat ze wil. Ze had nog nooit op een schaats gestaan en sjeesde zo weg.


Jason deed het wat anders, die liep met zijn ijzers over het ijs en vond het heerlijk om op zijn buik over het ijs te glijden. Met buikpijn van het eten van alle sneeuw (niet de gele sneeuw Jason!) ging hij ‘s middags weer mee naar huis.

Filmpjes voor Oeganda

Ik heb veel foto’s en filmpjes gemaakt voor mijn schoonfamilie en vrienden in Oeganda. Met mijn beste voice-over stem vertelde ik hoe sneeuwduinen eruit zien en dat water dus bevriest bij erge kou. Ik hoorde mezelf uitleggen wat schaatsen is: ‘Well, you take shoes and you put metal under them and then you go on the ice.’ Verbazing alom daar op de evenaar. En de vraag of ik niet een beetje sneeuw kon sturen, want bij hen is het nu echt té warm. Oh ja, dat weet ik nog wel. Januari en februari kunnen in Oeganda zo heet zijn, dat zelfs zij klagen over het weer.

Snowkiten

Het allermooist wat ik gezien - en gefilmd - heb was snowkiten. U heeft ze misschien wel gezien vanaf de dijk of de Braken die zondag? Een groepje stoere mannen met grote vliegers. Normaal vliegeren ze op het IJsselmeer in de zomer. Maar nu vlogen ze over een besneeuwd weiland in Obdam. Verbazingwekkend en gaaf om te zien hoe hard je met een snowboard over de sneeuw kunt razen. Er werd gelachen, gesprongen en spierpijn opgedaan.


Well, you take a board and a kite and then you go on a field with snow’, zo luidde mijn voice-over. In Oeganda zijn ze weer heel wat wijzer geworden over wat je allemaal met sneeuw kunt doen.