Werk van Simon Harte.
Werk van Simon Harte. (Foto: Aangeleverd)

Stem op het mooiste kunstwerk

HEERHUGOWAARD - Welk kunstwerk van de online-expositie 'In de Spiegel van het Water' van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wordt de publiekslieveling? Veertien VWO-6 leerlingen van het Han Fortmann (Trinitas College) in Heerhugowaard maakten als examen voor het vak Tekenen een kunstwerk met water als thema. Het is de vijfde keer dat het hoogheemraadschap voor een expositie samenwerkt met het Han Fortmann College.

Online expositie HHNK met werken van examenleerlingen Han Fortmann

De leerlingen gingen op pad in hun eigen omgeving. Ze ontdekten het waterlandschap bij het krieken van de dag en het vallen van de avond. Ze gingen op zoek naar spiegelingen in het water, reflecterende wolkenpartijen en begroeiing. De opgedane ervaringen, vastgelegd in foto's en schetsen, verwerkten zij in een kunstwerk. Net als kunstenaars uit alle tijden lieten zij zich inspireren door de schoonheid van het landschap. Altijd en overal kwamen zij water tegen en de molens en de dijken om dat water te bedwingen en tegelijkertijd om van te genieten.


Een deskundige jury verkoos de werken van Simon Harte, Melissa Hulst en Emma Kerkhofs tot de beste drie. Graag vertellen de drie finalisten het verhaal achter hun bijzondere kunstwerk.

Reddingsboei

Emma: "Mijn lino bestaat uit twee verschillende foto’s, het zeilbootje en de grote boot, die later zijn samengevoegd. De foto’s zijn gemaakt tijdens het wadlopen bij Schiermonnikoog. Ik vond het een hele gave ervaring en daarom perfect om te maken met mijn linosnede. Tijdens het wandelen hebben we zakken vol plastic opgeraapt, wat anders weer over de zeebodem zou dwalen. De hoeveelheid plastic was ongelooflijk.


Door de uitspringende kleur van de reddingsboei tussen alle tinten blauw en het paars is het goed te zien hoe mooi de Waddenzee is. Ik vind het belangrijk dat wij er goed mee om blijven gaan."

Schermerhorn

Melissa: "Een paar maanden terug kreeg mijn klas de opdracht om een kunstwerk te maken met het thema Ode aan het landschap voor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Gelijk nadat ik dit te horen kreeg ben ik op pad gegaan naar Schermerhorn met een vriendin die fotografie studeert. We zijn ’s morgens vroeg gaan fotograferen toen de zon laag stond en er een laag mist over het water hing. Ik wist gelijk dat dit voor mij mijn beeld van Nederland vertegenwoordigde. Ondanks dat we in Nederland bekend staan om de regen en grauwe dagen, zijn er ook veel momenten zoals deze.


Ik heb onwijs veel plezier gehad in het schilderen met zoveel kleur en ik hoop dat de toeschouwer hetzelfde ervaart."

'Arbeid aan de dijk'

Simon: "Wij kregen de opdracht om een werk te maken dat het Nederlandse waterschap weergaf. Ik heb lang nagedacht over het werk dat ik zou maken. Uiteindelijk kwam ik bij mijn opa een foto van vroeger tegen. Op deze foto zijn mensen met scheppen, kruiwagens en zandzakken te zien. Daar heb ik mijn werk op gebaseerd. Vandaar ook de titel 'Arbeid aan de dijk'."

Stem op je favoriet

Nu is de omgeving aan zet. Tot en met zondag 14 maart mag iedereen stemmen op zijn of haar favoriet op de website van het hoogheemraadschap, www.hhnk.nl. Dinsdag 16 maart maakt HHNK de winnaar bekend.

Werk van Emma Kerkhofs.
Werk van Melissa Hulst.