Het Oratoriumkoor in concert.
Het Oratoriumkoor in concert. (Foto: archief Oratoriumkoor )

Oratoriumkoor Schagen start met Requiem van Mozart

Algemeen

SCHAGEN - Jaarlijks voert Oratoriumkoor Schagen met meer dan 100 enthousiaste leden samen met bekende solisten minimaal een groot koorwerk uit. Ze worden daarbij ondersteund door het Begeleidingsorkest voor Noord Holland. De keuze van de klassieke koormuziek wordt afgestemd op de liefhebbers van deze muziek en de ontwikkeling van het koor. 

De wekelijkse repetitie is op dinsdagavond in de aula van het Regiuscollege te Schagen. Dirigent Pieter-Jan Olthof weet het koor elke repetitie weer te inspireren onder meer door de aanwijzingen en achtergrond informatie die hij bij de werken geeft. 

Zangers en zangeressen gezocht voor dit prachtige project

Nu het einde van corona toch wel in zicht is, is het koor weer begonnen met oefenen. In eerste instantie via zoom, maar vanaf dinsdag, 24 augustus, weer bij het Regiuscollege. Het koor zoekt nog enthousiaste zangers en zangeressen voor het Requiem van Mozart.

Hoe is het Oratoriumkoor de coronatijd doorgekomen?

“Om te beginnen was er de grote teleurstelling van een aantal gecancelde concerten en het gemis van de wekelijkse repetities. Het zingen is heerlijk en ook de contacten zijn heel belangrijk. Vanaf maart 2020 werd er gerepeteerd via het internet, ‘gezoomd’ dus, en in september dachten we de draad weer op te kunnen pakken, maar dat was te optimistisch. Tot de zomervakantie 2021 werd er weer gezoomd, met een aangepast liederenrepertoire. Dat heeft als nadeel dat je wel zingt en repeteert, maar je zingt niet samen, je hoort geen koorklank. Nu durven we er langzamerhand in te geloven: we kunnen weer gaan zingen! En we trekken de stoute schoenen aan, we plannen een concert in november met op het programma het Requiem van Mozart en enkele liederen uit de zoombundel,” vertelt Sjanet Postema, secretaris van het Oratoriumkoor.

Oefenen voor een van de mooiste stukken van Mozart. Doet u ook mee? (Foto: archief Oratoriumkoor)

“Het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart is een prachtig werk, het spreekt heel veel mensen aan en voor mensen met weinig koorervaring is het een mooie ‘instapmogelijkheid’. Het koor zit te springen om nieuwe leden, dus zet nu eindelijk eens die stap en kom kennismaken met het koor en het repertoire! Het Requiem van Mozart zingen in een groot koor, met orkest, dat is een ervaring die je nooit meer vergeet!”

Dinsdagavond, 20.00 uur, Regiuscollege, Wilheminalaan 4, Schagen. “We gaan er wel vanuit dat koorleden gevaccineerd moeten zijn, of anders een testbewijs kunnen laten zien.’’