Machiel Jonker: 'De nadruk ligt tegenwoordig steeds meer op overeenkomsten dan op verschillen tussen geloofsstromingen.'
Machiel Jonker: 'De nadruk ligt tegenwoordig steeds meer op overeenkomsten dan op verschillen tussen geloofsstromingen.' (Foto: Theo Annes)

Pinstergemeente bestaat vijftig jaar

Vervolg van de voorpagina

Sjaloom zet de deuren wijd open voor de jeugd en heeft in Brian Habolt een eigen fulltime jeugdleider die als geen ander de kunst verstaat jongeren te enthousiasmeren voor het geloof. "We zien geregeld nieuwe gezichten in The Gate, ons jongerencentrum voor de jeugd van twaalf tot en met achttien jaar. Jongeren komen hier om te ‘chillen', het is een plek waar ze zichzelf kunnen zijn, waar ze zich veilig, gezien en gehoord voelen. Een plek waar ze, als ze daarvoor openstaan, op hun eigen tempo het geloof kunnen ontdekken.” The Gate werkt nauw samen met andere jongerenwerkorganisaties en organiseert rond Kerstmis een speciale jeugdviering voor alle jongeren uit Heerhugowaard in Cool. Brian is momenteel met een groep jongeren van 16 tot 25 jaar op reis naar Roemenië, om daar lokale projecten te ondersteunen. Brian: "We gaan huizen opknappen, organiseren activiteiten voor kinderen en brengen hoop in de hopeloze situatie waarin deze mensen leven. De jongeren hebben zelf de financiën bij elkaar gezocht.” De belevenissen van de jongeren zijn te volgen via een liveblog op sociale media.

Kleur

De Waardse pinkstergemeente is open voor iedereen, benadrukt Machiel. “Er komen hier zo’n dertig nationaliteiten”, vertelt hij met enige trots. “De grootste groep bestaat uit Afghanen en Iraniërs. Stuk voor stuk mensen met hun eigen verhalen en zichtbare én onzichtbare littekens van de Taliban. Mensen die uit een andere cultuur afkomstig zijn, verrijken het gemeenteleven enorm. Ooit was Sjaloom traditioneel ‘Wit-West-Fries’, met een enkele verdwaalde Nederlands-Indiër, maar halverwege de jaren negentig bracht een Sri-Lankaans echtpaar letterlijk en figuurlijk kleur in de pinkstergemeente. Zij zijn nog altijd zeer betrokken en behoren inmiddels tot de kerkleiding. Inmiddels hebben we diensten in het Arabisch, in het Farsi/Dari (Iraans/Afghaans) en in het Tigrinya (voor mensen uit Ethiopië en Eritrea). En een Spaanstalige groep houdt eveneens dienst in ons gebouw.”

Verbinding

Als landelijk leider van de pinksterbeweging ziet Machiel dat de nadruk tegenwoordig steeds meer ligt op de overeenkomsten tussen verschillende kerkelijke stromingen, en niet meer zoveel op de verschillen. “We zijn steeds meer op zoek naar verbinding, we zijn immers één volk. Er is herkenning en erkenning en dat is weleens anders geweest.” Ook in Heerhugowaard, en straks Dijk en Waard, ziet hij ruimte voor toenadering. “Het oprichten van een Raad van Kerken Dijk en Waard zou daarin een mooie stap zijn.”


Meer weten? Kijk op www.sjaloomheerhugowaard.nl. Vanaf januari houdt Sjaloom twee diensten op de zondag; van 09.30 tot 10.45 en van 11.30 tot 12.45 uur.