De cast van Peter Pan de Musical heeft een puike prestatie geleverd.
De cast van Peter Pan de Musical heeft een puike prestatie geleverd. (Foto: Fer Korver Fotografie)

Energie spat van het podium bij Kids with Attitude

Algemeen

DIJK EN WAARD - Na twee jaar kon Theaterschool Kids with Attitude afgelopen weekend eindelijk weer optreden. In Theater de Binding in Zuid-Scharwoude schitterden de spelers dit weekend in ‘Peter Pan de Musical’, onder regie van artistiek leider Ruben Rijnveld, die zondagmiddag 19 september na afloop van de matineevoorstelling door wethouder Annette Groot van gemeente Heerhugowaard in het zonnetje werd gezet.

Ruben Rijnveld in het zonnetje bij opvoering ‘Peter Pan de Musical’

De van oorsprong Engelse WestEnd-musical van componist Piers Chater Robinson staat in deze versie van Kids with Attitude nog altijd als een huis. Het tijdloze verhaal over het jongetje dat nooit groot wil worden en het meisje Wendy en haar broertjes meeneemt naar het Nimmerland, blijft een prachtig gemaakt, tijdloos sprookje. Bovendien ziet het geheel eruit om door een ringetje te halen: door de uit Amerika afkomstige constant bewegende projecties waan je je als toeschouwer in een magische wereld. Door de spectaculaire kostuums, decors, speciale effecten en het lichtontwerp, uitgevoerd door een uitstekend technisch team, is deze voorstelling visueel een lust voor het oog. 

Uitstekende cast

Vaak wordt wat neerbuigend gedaan over musicals met kinderen, maar daar kan hier echt geen sprake van zijn. Kids with Attitude presenteert, en misschien wel juist vanwege de lange aanlooptijd er naartoe, meer dan ooit een volwaardige avondvullende show. Het tempo van de voorstelling ligt hoog en de energie van de cast spat van het podium! Omdat een musical valt of staat met niet alleen het spel maar ook zang en dans, is de rolverdeling hierin ontzettend belangrijk. Gelukkig kent Peter Pan de musical een uitstekende cast: Merlijn Deckers in zijn eerste hoofdrol als Peter Pan acteert en zingt of zijn leven er vanaf hangt. Daarnaast toont hij aan over een natuurlijk komisch talent te beschikken. Zijn Peter Pan is ondeugend, toont lef en is een echte leider. Toch weet hij in de kleine momenten ook te ontroeren, zoals bij een scène waarin het stoere elfje Tinkerbel (Britte Lasonder) bijna sterft. Tegenover Peter Pan staat de net zo belangrijke rol van Wendy, gespeeld door Bridget Blonk. Haar zorgzame en krachtige spel wordt aangevuld door een overdonderende zangstem die loepzuiver de moeilijkste noten feilloos haalt. Een waar talent. Opvallend zijn ook de rollen van broertjes van Wendy, John en Michael (Finn Heikenberg en Pim Bleyendaal); beiden zorgen voor een komische noot en een zekere ontroering. 


Mathijs Kuijper en Dylan Heyn speelden op overtuigende wijze de schurken Kapitein Haak en Smie. - Fer Korver Fotografie

Schurk

Zoals bij elke heldenverhaal is een uitstekende schurk een must. Kids with Attitude maakt in haar voorstellingen altijd gebruik van een (kleine) volwassen cast in de volwassen rollen. Acteur Mathijs Kuijper is geboren om de rol van vileine Kapitein Haak te spelen. Zijn spel kent vele lagen en hij weet moeiteloos te schakelen tussen boosaardig, eng en grappig als die tikkende krokodil zijn opwachting maakt. Zijn met bravoure gezongen ‘Adieu Peter Pan’ blaast het publiek omver. Ook de volwassen spelers Annika van den Hoff als liefdevolle moeder van de kinderen en Dylan Heyn, die piraat Smie als een echte ‘dandy’ neerzet en daarmee de lachers op zijn hand heeft, maken indruk. Lof ook voor de ‘Weeskids’: de kinderen die de bende van Peter Pan vormen, de stoere Indiaantjes en de tieners die de rollen van piraten spelen, allen spelen dit met verve. Als de familie Darling aan het eind van de musical weer wordt herenigd en Peter met Wendy zingend afscheid neemt is de zaal even stil en is te zien dat hier en daar een traantje wordt weggepinkt. Ze zijn recht in het hart geraakt. 


Ruben Rijnveld (l) werd in het zonnetje gezet door wethouder Annette Groot. - Fer Korver Fotografie

Veelzijdigheid, passie en zorg

Na het slotapplaus werd artistiek leider en drijvende kracht achter Kids with Attitude, Ruben Rijnveld, door wethouder Annette Groot namens gemeente Heerhugowaard in het zonnetje gezet vanwege zijn verdiensten: al 26 jaar trekt hij met onverminderd enthousiasme de kar van de theaterschool. De wethouder prees Rijnveld om zijn veelzijdigheid, passie en zorg voor de kinderen en zijn doorzettingsvermogen in een voor iedereen moeilijk jaar, waarin hij de kinderen ondanks vele tegenslagen met deze voorstelling naar de eindstreep heeft geleid. Een laatste geëmotioneerd applaus volgt en een laaiend enthousiast publiek verlaat de zaal. Dit was puur genieten! 

Meer over Kids with Attitude vind je op www.kwamusicals.com.

Ruben Rijnveld (l) werd in het zonnetje gezet door wethouder Annette Groot.
Mathijs Kuijper en Dylan Heyn speelden op overtuigende wijze de schurken Kapitein Haak en Smie.
Afbeelding