Zwerfafval kent geen grenzen. Daarom raapten gedeputeerde Jeroen Olthof en wethouders Langedijk van Langedijk, Groot van Heerhugowaard en Van Dolder van Koggenland samen samen zwerfafval.
Zwerfafval kent geen grenzen. Daarom raapten gedeputeerde Jeroen Olthof en wethouders Langedijk van Langedijk, Groot van Heerhugowaard en Van Dolder van Koggenland samen samen zwerfafval. (Foto: Aangeleverd)

Bestuurders provincie en gemeenten ruimen gezamenlijk zwerfafval

DIJK EN WAARD/ KOGGENLAND - Zwerfafval kent geen grenzen. Reden waarom Jeroen Olthof, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland en de wethouders Nils Langedijk van gemeente Langedijk, Annette Groot van gemeente Heerhugowaard en Rosalien van Dolder van gemeente Koggenland samen met Schoner Holland de afvalgrijper pakten om zwerfafval te rapen langs de provinciale weg N194 tussen Obdam en Heerhugowaard. Dat leverde volle zakken zwerfafval op en zelfs een tuinstoel met drie poten. 

Campagne in het kader van World Cleanup Day

De vier gemeenten spannen zich al jaren in om zwerfafval te verminderen en ook de provincie Noord-Holland voert actief beleid om zwerfafval in de bermen van de provinciale wegen op te ruimen. Vandaar de keuze voor de provinciale weg N194 op de grens van Koggenland en Heerhugowaard. Ook de gemeente Opmeer, waarvan wethouder Robert Tesselaar helaas verhinderd was, is een actieve samenwerkingspartner binnen de aanpak van zwerfafval.

Samen op weg naar minder zwerfafval

Tijdens de geanimeerde bijeenkomst werd nog eens de toegevoegde waarde van een gezamenlijke aanpak benadrukt. Samenwerken zorgt voor schaalvergroting en dus een groter bereik en slagkracht. Maar ook zien de wethouders tot hun genoegen dat inwoners zich steeds meer betrokken voelen en zelf in actie komen. In de jaarrond campagne ‘Ik ben Zapper’/’Ik raap zwerfafval’ die dit jaar gestart is, worden inwoners uitgenodigd om zwerfafval te rapen. Wie zich als zapper (in Heerhugowaard en Langedijk) of zwerfafvalraper (in Koggenland en Opmeer) aanmeldt, krijgt een gratis afvalgrijper. 


En dat werkt. Er zijn steeds meer particuliere initiatieven op het land en op het water, met uiteindelijk grotere bewustwording, gedragsverandering en dus minder zwerfafval. 

Inwoners ook op pad

Ook tijdens deze World Cleanup Day gingen in de gemeenten Langedijk, Heerhugowaard, Koggenland en Opmeer dan ook weer veel inwoners op pad om zwerfafval te rapen. Dat deze aanpak werkt, toont de jaarlijkse zwerfafvalmonitoring waarbij de vier gemeenten stuk voor stuk uitstekend scoren.

Onverminderd campagne voeren

Samen met Schoner Holland, die zich inzet voor minder zwerfafval, zullen gemeenten en provincie dan ook onverminderd campagnes blijven voeren en opruimacties ondersteunen. De gezamenlijke opruimactie tijdens de World Cleanup Day is hiervan een mooie illustratie.

Gedeputeerde Jeroen Olthof en wethouder Annette Groot voegen de daad bij het woord en ruimen op langs de N194.
Ook het dochtertje van wethouder Nils Langedijk hielp mee. Jong geleerd is immers oud gedaan.