Tom begrijpt helemaal niets van al die vernielzucht.
Tom begrijpt helemaal niets van al die vernielzucht. (Foto: Aangeleverd)

Vernielzucht

Om letterlijk van te zuchten. De sluimerende en vergaande vernielzucht. Oké, de graffiti is niet meer uit te bannen. Die hoop hebben we opgegeven. En dat de pijp van Jaepie- Jaepie (het beeld in Egmond aan Zee als icoon voor geredde schipbreukelingen) om de haverklap gejat wordt, dat is nog tot daaraan toe. Of dat hondje op de rug van een wit paard in Egmond aan de Hoef dat zo vaak gestolen werd dat de kunstenares de moed verloor om voor de zoveelste keer een nieuwe te maken. Evenals de plaatsnaamborden langs een fietspad die keer op keer besmeurd of gestolen werden. Allemaal nog min of meer ‘kinderspel'.

Maar dat in Alkmaar mensen hun best deden om via kolderieke en fotogenieke kunstwerken de stad wat op te fleuren, juist daar werd het ene na het andere kunstwerk gesloopt. Dat is geen baldadigheid meer maar keiharde vernielzucht. Wat is dat toch, dat vernielzuchtige? 


Dat onbedwingbare verlangen van meest jonge mannen (vaak nog minderjarig) om te vernielen. Gebrek aan aandacht? Onbegrip dat er ook mensen bestaan die trots zijn op iets dat ze zelf gemaakt hebben, wat ze willen koesteren en laten zien aan anderen? Jaloezie om wat anderen kunnen en zij niet? En dan het grove geschut: Auto’s voor de lol in de fik steken. Geldautomaten laten ontploffen. Woningen waarin mensen slapen laten exploderen. Gewetenloosheid? Vernietigingsdrang? Of simpelweg leeghoofdigheid? Dat laatste zou je bijna denken wanneer op een begraafplaats waar net gerouwd is om een overleden kind, de monumentjes en speeltjes werden gesloopt.


Tot slot het inktzwarte scenario van het zinloos in de vernieling helpen van onschuldige medemensen. Om een ‘verkeerde' voelbalclub bijvoorbeeld. Zonet bereikte mij het bericht dat in Rotterdam een vijftienjarige jongen een andere vijftienjarige jongen had doodgestoken. Hoe komt hij aan dat mes? Plots verschijnt op mijn netvlies het beeld van vader en moeder eend die de weg oversteken. Jammer dat ze vergeten om te kijken naar hun kroost. Vaak loopt het goed af. Soms niet. Tenslotte? Iedereen heeft het kunnen lezen. Ajax-fan die Feyenoord-aanhanger vermoordt...

© Tom van Rossum