Het aantal openstaande vacatures is sterk gestegen.
Het aantal openstaande vacatures is sterk gestegen. (Foto: Archief)

Vraag naar verkopers is het grootst

REGIO - Het aantal openstaande vacatures is sterk gestegen in Noord-Holland. Vorig jaar stonden er in juli nog 22.073 vacatures open. Nu zijn dat er zo’n 14.000 meer. De vraag naar verkopers is het grootst. In de maand juli staan hier 1.069 vacatures voor open. Dit is drie keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar toen er 584 werden gevraagd. 

Op de tweede plek komt de functie van accountmanager (734 vacatures). In Noord-Holland is het vooral voor de vakgebieden verkoop en marketing, techniek en ICT moeilijk het juiste personeel te vinden, hier is al lang enorme schaarste. Dit blijkt uit de meest recente data-analyse van Randstad Nederland. 


Randstad doet regelmatig analyses van de arbeidsmarkt. Om schaarste voor bedrijven en organisaties op te lossen biedt de HR-dienstverlener een zeer uitgebreid opleidings- en ontwikkelprogramma om mensen om te scholen.

Top 5 vacatures Noord-Holland

Verkoper
Accountmanager
Werkvoorbereider
Monteur werktuigen en machines
Logistiek/magazijn medewerker

Top 5 vakgebieden Noord-Holland

Verkoop en marketing
Techniek
ICT
Financieel
Zorg

Bij- en omscholing essentieel 

Er heerst inmiddels in bepaalde vakgebieden een hardnekkige mismatch die volgens Renilt Suijkerbuijk, regiodirecteur Noord bij Randstad Nederland alleen maar op te lossen is met opleiding: “De instroom vanuit het onderwijs is momenteel onvoldoende om de schaarste in bepaalde beroepsgroepen te bedwingen. Onder andere met om- en bijscholing kunnen we op korte termijn bijdragen aan het oplossen van een deel van de schaarste. De economie groeit dit jaar ondanks de pandemie en de verwachting is dat die groei daarna doorzet. Suijkerbuijk vervolgt: “Door de aanhoudende schaarste in bepaalde beroepen kan een aantal bedrijven marktpotentieel niet benutten. Dit remt die bedrijven en daarmee de economie ongewild in verdere groei. Dat zijn situaties die je samen wilt en kunt voorkomen.”

Opleidingsprogramma 

Randstad startte ruim een jaar geleden het opleidings- en ontwikkelingsprogramma Boost, waar het afgelopen half jaar al ruim 10.000 mensen een opleiding volgden. Op het online ontwikkelplatform ‘Mijn Ontwikkeling' kunnen deelnemers kiezen uit 6.000 opleidingen. Vooral techniek en IT zijn gewild. Zoals blijkt uit de data analyse is er nog veel meer behoefte aan goed opgeleid personeel. Ook de werk- en leertrajecten voor bijvoorbeeld procesoperator zijn veelgevraagd. Maar ook vakopleidingen in onder meer de zorg, techniek, logistiek, transport, bank- en verzekeringswezen en onderwijs zijn beschikbaar.