Afbeelding
(Foto: Theo Annes)

Gemma Brink stopt na 47 jaar met zorg geven

Algemeen

LANGEDIJK - “Als je bewust kiest voor de zorg, om de medemens, die het nodig heeft, te helpen, dan is mijn vak een fantastisch vak. Ondanks alle werkdruk van tegenwoordig werk ik nog steeds met heel veel plezier!” 

Aan het woord is Gemma Brink-Stam, die verrast reageert als blijkt dat zij in de krant zal verschijnen. Zij is aangemeld door een tevreden cliënt en al snel blijkt tijdens het gesprek waarom!

Toen Gemma Brink in 1974 de ziekenzorg opleiding niveau 3 in Magnushof ging volgen, bleek dat zij uitermate geschikt was voor hulp geven aan patiënten op de psychosomatische afdeling. Met name de afdeling dementie was haar werkplek en daar werkte zij met veel passie en plezier gedurende 9 jaar. Om meer werkervaring op te doen besloot Gemma ergens anders te gaan werken. Zij deed dit bij Magentazorg. Allereerst in 1983 tot 2014 op de vestiging Lauwershof in Oudorp. De laatste 10 jaar hier werkte Gemma op de revalidatie-afdeling waar zij met verschillende ziektebeelden te maken kreeg. Daar werkte zij meestal in de avonduren, zodat zij overdag de zorg aan haar drie kinderen kon geven, waarna echtgenoot Piet dat in de avonduren overnam. Vaak ging dit ook ten koste van een kerstdag, maar hierover zegt Gemma: ”Met tegenzin ben ik nooit op zo’n feestdag naar mijn werk gegaan, hoewel Piet dat niet altijd even plezierig vond..!” Vervolgens werkte Gemma anderhalf jaar op de Oudtburgh in Bergen. Ondertussen volgde Gemma cursussen om up-to-date te blijven. Zo volgde zij bijvoorbeeld gedurende 2 jaar de parttime opleiding voor verpleegkundige. “Zo studeerde ik gelijktijdig met mijn kinderen!” Maar langzaamaan begon het te knagen en kreeg Gemma twijfels hoe verder te gaan. Was, waar zij nu mee bezig was, wel dat wat zij voor ogen had, toen zij heel bewust voor het verlenen van zorg koos? 

Ik wil meer persoonlijk contact

Ook Gemma liep tegen het probleem aan waar veel zorgverleners tegenwoordig tegen aan lopen: overbelasting en verkeerde prioriteiten. “Ik moest, zeker als leidinggevende, alles snel en voor mijn gevoel half doen. Het persoonlijk contact met de cliënten werd steeds oppervlakkeriger en er was geen tijd om die aandacht te geven, welke ik graag wil geven. Administratie, behandelplannen, registratie, letten op de deurbel, de telefoon en gaten vullen door personeelstekort, het werd er echt niet leuker op! Ik wilde niet afbranden en terug naar die persoonlijke aandacht en zorg. Ik was bang om bijvoorbeeld een fout te maken bij het toedienen van medicatie en moest steeds meer op prikkels van ‘snel dit-snel dat’ reageren. Dan rest er nog slecht één keuze: een andere weg in slaan! Ik koos dus weer voor de zorg en werk nu 4 ½ jaar voor de Buurtzorg Langedijk.” (Wijkverpleging Buurtzorg is een thuiszorgorganisatie die met kleine teams, bestaande uit (wijk)verpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden zorg levert aan huis. Het gaat hierbij om verpleging en persoonlijke verzorging. De medewerkers kijken samen wat er aan zorg nodig is en zoeken samen naar oplossingen, red.) Gemma heeft het erg naar haar zin en haar werkgebied beslaat een groot deel van Langedijk. “Ik kom met heel veel plezier bij de mensen thuis en ben er nu echt voor de persoon!” 


Foto:Theo Annes

Toch stoppen

Hoewel Gemma Brink dus heel tevreden is met haar werk, stopt zij toch per 1 oktober, zij wordt dan 65. De reden is heel plausibel: echtgenoot Piet (69) geniet al een aantal jaren van zijn AOW en nu zij beiden nog gezond zijn is het voor Gemma een uitgemaakte zaak: “Ik stop!” Samen nog leuke dingen doen, zoals genieten van de 4 kleinkinderen met de vijfde op komst in december, er op uit met de caravan, wandelen met de nieuwe herder pup Ollie, fietsen en er is nog zoveel meer. Nee, van verveling zal geen sprake zijn! Niemand zal Gemma deze keuze misgunnen, zij heeft het na zoveel jaren zorg geven aan de medemens dik verdiend om nu zelf te gaan genieten. Maak er een mooie ‘ouwe’ dag van, Gemma! Namens al die mensen die jij jouw zorg gaf, bedankt!

Afbeelding