Afbeelding
(Foto: Theo Annes)

Gratis valpreventiecursus in Langedijk

Algemeen

LANGEDIJK - Ouderen moeten en kunnen steeds langer thuis wonen en willen daarbij de eigen regie behouden. Zorg speelt daarbij een hoofdrol, maar er zijn ook andere factoren van invloed. Een nare val of de angst om te vallen kan een oudere zomaar uit balans brengen.

Daarom is er een actie bedacht om de krachten van verschillende professionals te bundelen in één valpreventieprogramma van tien weken. Fysiotherapeuten, een ergotherapeut en een judoleraar verzorgen de lessen. Er is bijvoorbeeld een obstacle walk waarbij verschillende ondergronden waarover u loopt worden nagebootst. Er wordt u uitgelegd hoe u een klap moet opvangen als u valt én u leert hoe u zonder hulp weer opstaat. Bij de fysiotherapeuten van MRF-ParaMed en Muda werkt u met gerichte oefeningen aan het versterken van de spieren in de rug, in de romp en in de benen. Weer een ander weet waar je thuis allemaal op moet letten, zoals losliggende kleedjes of andere obstakels. WonenPlus Welzijn is op één van de ochtenden aanwezig om alles te vertellen over de mogelijkheden die zij in ons dorp bieden om u te ondersteunen en de diëtiste van Leef Smakelijk kan u alles vertellen over hoe voeding kan bijdragen aan een betere weerstand en een sterker lijf.

Zilla Bes van MRF-ParaMed legt uit: “Het is dus echt een all in pakket dat wordt aangeboden. Overigens zijn ouderen niet de enige doelgroep voor wie dit interessant is. In onze praktijk zien we ook veel mensen die kampen met diverse klachten na corona, waaronder instabiliteit, vermoeidheid en verminderde concentratie. Ook daardoor kun je je onzeker voelen buitenshuis of vaker vallen of struikelen dan normaal. Hen zou ik ook zeker willen uitnodigen om mee te doen.”

Het valpreventieprogramma wordt in Langedijk mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente, waardoor deelname gratis is.

Het programma begint met een informatiebijeenkomst op donderdag 30 september, van 10.00 tot 12.00 uur bij MRF-ParaMed, Voorburggracht 290 in Noord-Scharwoude. Wel graag even uw komst vooraf aanmelden, via tel. 0226-428051 of e-mail: balie@mf-paramed.nl.