Met veel geduld en liefde helpen Piet en Corrie elke vrijdag de jonge knutselaars, hier Maarten en Saar, met hun project.
Met veel geduld en liefde helpen Piet en Corrie elke vrijdag de jonge knutselaars, hier Maarten en Saar, met hun project. (Foto: Theo Annes)

Vrijdagavond vaste prik voor knutselfans

Vervolg van voorpagina


“We krijgen heel veel knutselspullen van mensen cadeau en ook bedrijven helpen ons. Zo kunnen we altijd bij Rick Tauber terecht voor allerlei ‘rest’ materialen die overblijven op de bouw en Marcel Holvast bewaart elektrapijpen voor ons, waar wij weer leuke dingen van maken. Niels van Schagen heeft ook altijd mooie stukjes hout voor ons, van Duikerdel krijgen we schuimrubberen buizen, Remy de Jong heeft nog wel eens gekleurde tape voor ons en Piet gaat zelf regelmatig naar PontMeyer om daar in de container te scharrelen. “Ze kennen me daar goed hoor, ik word altijd vriendelijk begroet”, lacht Piet. Zo komen ze aan een indrukwekkende verzameling spullen, opgeslagen in de schatkamer van de Knutselclub. De gemiddeld 70 kinderen die vrijdagavond komen knutselen, grijpen nooit mis. “Alleen lijm en lijmpatronen voor de lijmpistolen moeten gekocht worden. En grotere gereedschappen zoals zagen, lijmpistolen of nieuwe soldeerbouten, als die af zijn. Verder krijgen we eigenlijk alles van mensen die ons werk waarderen”, zegt Piet dankbaar. “Er staat regelmatig een doos met spullen klaar in Het Behouden Huis. ‘Voor Corrie’ staat er dan op of wij halen spullen bij mensen thuis op.” 

Alles wordt dan eerst netjes uitgezocht door Corrie en daarna weer op de juiste plaats/plank/kast opgeborgen in Het Behouden Huis. Het echtpaar wordt bijgestaan door zo’n dertig vrijwilligers, vaders, opa’s en moeders en oma’s. “Waaronder de 77-jarige Rinus die zich voorstelde als: “Ik ben Rinus en ik zorg ervoor dat iedereen weer met alle ledematen naar huis gaat”, lacht Piet. Corrie vult aan: “Onze vaste gastvrouw Bets zorgt elke knutselavond voor een bakkie koffie of thee voor ons, waar ik haar heel dankbaar voor ben. Piet en ik hebben daar echt geen tijd voor.” Er zijn vrijwilligers die er elke week zijn en anderen komen wanneer ze kunnen. Corrie houdt alles bij in schriftjes, zo weet ze precies wie er wanneer op de Knutselclub aanwezig was en wat door welke vrijwilliger is bedacht. Net zo gestructureerd en georganiseerd is de kast met knutselspullen in de lokalen van Het Behouden Huis. “Alles ligt op soort en op materiaal bij elkaar en ik weet precies in welke bak je moet zijn.” Corrie glundert als ze de kast laat zien. “Ik ben daar wel trots op hoor!” 

De koning op visite

Hoogtepunt was de komst van de Koning naar Het Behouden Huis op 6 juni 2017, op uitnodiging van het Oranjefonds. De stichting ‘Hart van Oudkarspel', waar ook Het Behouden Huis onder valt, doet elk jaar zeer succesvol mee met de Oranje Fonds Collecte. Piet en Corrie zijn nog steeds onder de indruk van de aandacht die Willem Alexander had voor hun werk en hoe toegankelijk en aardig hij was. "Hij nam alle tijd en was echt geïnteresseerd in hoe alles hier reilt en zeilt. Maar ook alle andere activiteiten van Het Behouden Huis vond hij prachtig. Vooraf was Piet als beheerder nauw betrokken bij alle voorbereidingen. "Ik heb wat keren die lijfwachten hier over de vloer gehad zeg, álles werd gecheckt en doorgesproken.”

Elke vrijdag

Iedere vrijdagavond - met uitzondering van de schoolvakanties - kan er geknutseld worden aan de Dorpsstraat 850 in Oudkarspel. Om 18.20 uur mogen de kinderen al binnenkomen en na het melden bij Piet en het betalen van een kleine vergoeding van € 1,50 (per kind per avond) kan iedereen aan de slag. Vanaf 18.30 uur tot 19.45 uur staat er een heel team vrijwillig(st)ers klaar om de jongens en meisjes te helpen en te begeleiden. De minimum leeftijd is 7 jaar, maar je mag knutselen zolang je het leuk vindt. Bel voor meer informatie met Piet en Corrie Beers (tel. 06-44886852) of stuur een mail naar info@behoudenhuisoudkarspel.nl.

Overigens is Het Behouden Huis nog op zoek naar mensen die een of twee uurtjes per week willen helpen bij deze, of een van de andere activiteiten. Gastvrouwen, klusjesmannen, elke hulp is welkom. Bel naar 0226 753 063 of loop een keer binnen!