Namen vier partijen geregistreerd

Vier lokale politieke groeperingen hebben de naam van hun partij geregistreerd voor de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Dijk en Waard op 24 november. Dit meldt het Centraal Stembureau van Heerhugowaard, de gemeente van waaruit de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe fusiegemeente worden georganiseerd. 

Het Centraal Stembureau voor de herindelingsverkiezingen Dijk en Waard heeft op 1 september vier politieke groeperingen geregistreerd (in alfabetische volgorde): Authentiek Dijk en Waard Dijk&Waardse Onafhankelijke PartijLokaal Dijk en WaardSenioren Dijk en Waard.

Als een lokale partij op het stembiljet een naam boven de kandidatenlijst wil laten plaatsen, moet deze naam vooraf geregistreerd zijn bij het Centraal Stembureau van de gemeente. De registratie geldt niet voor de (lokale afdelingen van) landelijke partijen. De partijen die op dit moment al landelijk of provinciaal geregistreerd zijn - of straks met een ‘blanco lijst' mee willen doen - hoeven zich nu dus nog niet bij de gemeente te melden. Daarom is het nog niet duidelijk hoeveel en welke partijen er precies aan de komende verkiezingen mee zullen gaan doen.

Maandag 11 oktober moeten alle politieke groeperingen die mee willen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 24 november hun kandidatenlijst inleveren bij het Centraal Stembureau. Op vrijdag 15 oktober zal het Centraal Stembureau in een openbare zitting oordelen over de geldigheid van de kandidaten en de kandidatenlijsten. Dan wordt definitief vastgesteld welke partijen tot de gemeenteraadsverkiezingen zijn toegelaten met welke kandidaten