Ingrid voedt de schapen en geiten.
Ingrid voedt de schapen en geiten. (Foto: JB/RM)

'Het is een onmisbaar rustpunt in het dorp'

BREEZAND - Middenin een woonwijk en pal tegenover de Multifunctionele Accommodatie Breezand is kinderboerderij De Regenmortel gevestigd. Zeven dagen per week zorgen vrijwilligers voor het reilen en zeilen van de kinderboerderij, zodat zowel jong als oud kan genieten van het stukje groen waarop geiten, schapen, kippen, eenden, fazanten, parkieten, duiven, cavia's en konijnen rondscharrelen.

Kinderboerderij De Regenmortel doet oproep aan dierenliefhebbers

"Dit dierentuintje in hartje Breezand bestaat al sinds 1974 toen het door de gemeente werd opgezet als hertenkamp. De eerste herten werden gedoneerd door Zakenclub Breezand", weet Ingrid Braaksma (51) die sinds 2010 als vrijwilliger verbonden is aan de kinderboerderij. "De gemeente had destijds mensen aan het werk op het hertenkamp en een van die mensen was Joop van Regenmortel. Hij heeft zich tot zijn dood in 2005 ingezet voor het wel en wee van de dieren in het hertenkamp. Na zijn dood heeft Jolanda Vroone die taak op zich genomen. Als beheerder van de kinderboerderij heeft zij hiertoe de benodigde papieren op zak. Je kunt zelfs in deze hoedanigheid je brood verdienen, maar dat is bij ons niet het geval. Bij De Regenmortel wordt alles op vrijwillige basis gedaan, dus als we geen vrijwilligers meer hebben, zou er in Breezand geen kinderboerderij meer bestaan."

Stichting Kroondieren

Volgens Ingrid is het hertenkamp in 2013 omgeturnd tot kinderboerderij. "Er liepen veel meer dieren rond, dus alleen hertenkamp dekte de lading niet meer. We hebben toen de kinderboerderij naar Joop van Regenmortel vernoemd. In datzelfde jaar zijn we - in opdracht van de gemeente - tevens een stichting geworden. Onder deze Stichting Kroondieren valt ook kinderboerderij het Galjoen in Wieringerwerf. In deze hoedanigheid ontvangen we een kleine subsidie van de gemeente. Het bedrag dat we ontvangen dekt de lading, maar in opdracht van de gemeente proberen we ook wat extra geld te genereren. En dat gebeurt ook, want we hebben donateurs en sponsoren én we doen vaak mee aan allerlei acties van supermarkten en bedrijven. In onze blokhut hangen allemaal certificaten van donaties en acties waaraan we hebben deelgenomen."

Het vrijwilligersteam dat momenteel actief is op en rond De Regenmortel bestaat uit zo'n twaalf vrijwilligers. Een aantal daarvan komt op een vaste dag in de week en de anderen doen een dag in het weekend of pakken het hele weekend.

Hoefdieren

"De meesten komen zo 's ochtends om half negen aan en voeren als eerste de hoefdieren. Die staan dan vast op hun eigen plekje. Ikzelf ga als eerste vegen want hoe eerder de dieren los kunnen, hoe beter. Daarna ga ik in de volière aan de gang bij de kippen, de eenden en de vogels. Zij krijgen voer en schoon water. Dan zijn de konijnen en cavia's aan de beurt. De plek waar de konijnen hun behoefte doen moet even schoon en daarna krijgen de duiven voer en schoon water. Nou, dan heb je het wel zo'n beetje gehad en dan ben je ongeveer anderhalf uur bezig. Zelf neem ik om de drie weken de duiventil voor mijn rekening en dan ben ik misschien iets langer bezig. Maar met anderhalf à twee uur zit het werk erop. 's Middags ga je dan tussen drie en vijf uur aan de slag, zeker in de winter om voor het donker klaar te zijn. Zomers is het een ander verhaal, want dan kun je het bijvoorbeeld ook na het avondeten nog doen. Bij ons wordt het werk per dag door één vrijwilliger gedaan, terwijl ze het werk in het Galjoen met twee of drie man tegelijk aanpakken. Bij De Regenmortel is dat niet nodig, want je kunt het in je eentje af. Maar we zouden het niet eens met meerderen kunnen doen, want daar hebben we de vrijwilligers gewoon niet voor."

Lees verder pagina 39.



Afbeelding
Kinderboerderij De Regenmortel is rustpunt in het dorp.