Een goede voorbereiding is het halve werk.
Een goede voorbereiding is het halve werk. (Foto: Adobe Stock)

Voorkom deze sollicitatieblunders

Een sollicitatiegesprek is het perfecte moment om je beste beentje voor te zetten, en de werkgever te laten zien dat jij de ideale kandidaat bent. Het is wel zo handig om te weten welke blunders je moet voorkomen. Wij hebben ze op een rijtje gezet!

Heb je je online imago wel eens god gecheckt?

Eén van de meest voorkomende blunders is een slechte voorbereiding. Weet je niet wat het bedrijf precies doet en naar welke expertise ze op zoek zijn? Dan is de kans groot dat je een slechte indruk achterlaat. Het komt ongeïnteresseerd over. Een goede voorbereiding is dan ook het halve werk. 

Kom op tijd

Een andere bekende blunder: te laat op de locatie aanwezig zijn. Ook dit laat geen goede indruk achter. Als je nu al te laat bent, hoe vaak gebeurt dat dan als je eenmaal in dienst bent? 

Bikinifoto

Ook een goede tip: check je online imago. Let erop welke foto's je openbaar hebt staan. 

Nooit doen: negatief praten over oude werkgever

Zo voorkom je dat jouw toekomstige baas een feest- of bikinifoto tegenkomt. Ook niet handig: negatief praten over je oude werkgever. Misschien heb je wel een slechte ervaring, maar probeer hier professioneel mee om te gaan. Laat zien dat je er klaar voor bent om voor de volle honderd procent voor deze nieuwe baan te gaan! 


Een laatste blunder: te veel praten tijdens het gesprek. Geef de werkgever de ruimte om je vragen te stellen, en probeer deze zo helder mogelijk te beantwoorden. Wees bovenal niet onzeker. Vertrouw in jouw kennis en kunde.