Met hun kunstwerken vragen de huttenbouwers aandacht voor de schadelijke effecten van zwerfafval.
Met hun kunstwerken vragen de huttenbouwers aandacht voor de schadelijke effecten van zwerfafval. (Foto: Aangeleverd)

Dorpskinderen maken creatieve kunstwerken van zwerfafval

REGIO - Leerlingen van de Bavo- en Langereisschool in Ursem laten zien dat je van zwerfafval ook kunst kunt maken. Voorafgaand aan de zomervakantie ontvingen zij een plankje; hierop konden ze van zwerfafval een prachtig kunstwerk in elkaar zetten. Niet alleen het aantal ingeleverde plankjes overtrof de verwachtingen, ook de mate van creativiteit was hoog. De resultaten zijn vanaf deze week te bewonderen in nieuwbouwproject De Tuinen. 

Het project is een initiatief van Huttendorp Ursem, gemeente Koggenland en Stichting Schoner Holland. Rembrandt Joosten, voorzitter van Huttendorp Ursem, vertelt: "Omdat het Huttendorp vorig jaar door corona niet doorging in de gebruikelijke vorm, wilden we dit jaar groot uitpakken. Daarom kregen alle leerlingen een plankje om mee aan de slag te gaan. Er zijn rond de 180 kunstwerken gemaakt. In korte tijd hebben de kinderen hun creativiteit laten zien. Zo werden er complete bruggen van ijsstokjes gemaakt. Blikjes, frisdopjes, schelpen, wegwerpmondkapjes: de kinderen hebben het zwerfafval zelf verzameld. We zijn erg tevreden over het resultaat." 

Reacties uit het dorp

Vlak voor de vakantie nam wethouder Rosaline van Dolder de kunstwerkjes in ontvangst en beloonde de jonge kunstenaars met een waterijsje. Inmiddels zijn de kunstplankjes in De Tuinen verwerkt tot een aantal prachtige grote kunstwerken, die voor iedereen te bewonderen zijn. 


Joosten: "Het hoge gras en de wildbloemen op deze locatie laten de kunstwerken goed uitkomen. Samen met de gemeente, vrijwilligers en deelnemende kinderen hebben we dit neergezet, zodat iedereen het kan bekijken. We hebben uit het dorp hele leuke reacties gekregen op deze actie." De kunstwerken blijven tijdelijk staan: na de eerste week van het nieuwe schooljaar worden ze weer weggehaald. 

Schadelijke effecten

De kunstwerken van zwerfafval zijn niet alleen mooi; er zit ook een bewuste gedachte achter. De leerlingen willen hiermee aandacht vragen voor de schadelijke effecten van zwerfafval. Zwerfafval is niet alleen vies, maar ook slecht voor planten, dieren en de natuur. Het kan zelfs in de voedselketen terechtkomen. In Nederland belandt er jaarlijks naar schatting tussen de vijfendertig en honderdveertig miljoen kilo zwerfafval in de natuur. Dit kan in de zeeën en wateren terechtkomen en een plasticsoep veroorzaken. 

Ruimte voor verbetering

Uit de jaarlijkse monitoring zwerfafval blijkt dat Koggenland het goed doet, maar dat er altijd nog ruimte is voor verbetering. Het is daarom belangrijk dat zwerfafval in de afvalbak wordt gegooid en dat plastic met statiegeld wordt teruggebracht naar de winkel. Er kunnen ook fraaie kunstwerken van worden gemaakt, zoals de leerlingen van de Bavo- en Langereisschool hebben gedaan. Hiermee werken zij gezamenlijk mee aan een mooi én schoon Ursem.

Campagne

De gemeente Koggenland (waartoe Ursem behoort) voert jaarlijks acties om zwerfafval binnen de gemeente te verminderen, zoals met de campagne ‘ik raap zwerfafval omdat…'. Iedereen in de gemeente wordt aangespoord om stoep, straat, buurt of plantsoen schoon te houden. Als er genoeg inwoners meedoen, ontstaat er vanzelf een gemeente zonder zwerfafval. Inmiddels hebben heel wat inwoners van Koggenland een grijper van de gemeente gekregen, waarmee ze zelf zwerfafval kunnen rapen.

Afbeelding