Wim steekt zijn hand in eigen boezem; ook hij was nalatig met de fietsverlichting van zijn kroost.
Wim steekt zijn hand in eigen boezem; ook hij was nalatig met de fietsverlichting van zijn kroost. (Foto: Aangeleverd)

Jeugd gaat weer naar school

Na de vakantie vangt het schoolgebeuren weer aan. Op de fiets naar school. De beetje redelijk opgevoede jongeren gaan twee aan twee op de fiets, maar de jeugd van tegenwoordig zeker niet. 


Laten wij eerst eens naar de verlichting kijken, want die is abominabel slecht. Het merendeel van de jongeren heeft geen achterverlichting en van diegene die het wel hebben hangt er veel op half elf oftewel is niet juist bevestigd aan de fiets. Ook de voorverlichting laat te wensen over, want meer dan vijftig procent doet het niet. Hier moeten de ouders meer op letten, maar ja laat ik mijn hand maar in eigen boezem steken, want ook ik was vaak nalatig. Het woordje handhaven is niet bekend. 


Nee, dan het rijgedrag. Je komt aanrijden met de auto en wordt vervolgens geblokkeerd door jongeren die kriskras door de straat rijden, waarbij zij klaarblijkelijk gesprekken hebben met de hele groep. Ik vind dit buitenshuis heel erg knap, want ik ken ambtenaren die elkaar binnenshuis niet eens kunnen volgen, laat staan buitenshuis. Al toeterend probeer je deze blokkade te doorbreken, hetgeen je zeker niet zal lukken. Wat je wel voor elkaar hebt gekregen, is dat je getrakteerd wordt vele middelvingertjes. Waarschijnlijk een nieuwe begroetingsceremonie voor en door de huidige jeugd. 

Hoe kom je ooit langs een zwerm van zes jonge fietsers breed? 

En dan rijd je ineens achter een hele groep, een zwerm met een breedte van minimaal zes fietsers. Hoe kom je daar langs? Nou heel simpel, je trekt op tot vlak achter de laatste fietser en leunt dan volop en langdurig op de claxon, waarop de hele groep als een kudde dieren uit elkaar stuift. Zo zie je maar dat dierengedrag nauwelijks verschilt van het menselijke, maar dat dieren beschaafder zijn. Een dier trapt gewoonlijk alleen naar achter en de mens om zich heen. 

Wim Admiraal