De Huiskamer in Wijkcentrum de Zon. Annemieke (achter) en Thijs (rechts) samen met een paar studenten van het Horizon College.
De Huiskamer in Wijkcentrum de Zon. Annemieke (achter) en Thijs (rechts) samen met een paar studenten van het Horizon College. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Huiskamer van de wijk krijgt weer gestalte in wijkcentrum De Zon

DIJK & WAARD – Wijkcentrum De Zon in Heerhugowaard wil de huiskamer voor de wijk zijn. Na een periode van bijna anderhalf jaar vanwege de coronastop, was er woensdag 1 september eindelijk weer wat reuring in Wijkcentrum de Zon. Op de eerste verdieping heeft LUX, de huiskamer voor de jeugd, een eigen ruimte, waar de eerste studenten van het Horizon College al bij elkaar kwamen.

Studenten Horizon College willen graag helpen onderzoeken waar behoefte aan is

“We zijn blij dat we sinds april de beschikking hebben over Jongerenwerker Thijs Breur, die twaalf uur in de week beschikbaar is om ons te helpen”, zegt Annemieke de Jong, al zeven jaar betrokken als vrijwilliger en een belangrijke spil in allerlei activiteiten, nu en in de toekomst. “In Paviljoen Dijk en Waard is een verrassende samenwerking ontstaan tussen Wijkcentrum de Zon en het Horizon College. Waar we op de eerste verdieping nu al een huiskamer voor de jeugd hebben, willen we ook voor andere doelgroepen een huiskamer creëren. We willen graag een relevantere rol in spelen de wijk. Wat lééft er in de wijk, daar zijn we benieuwd naar. Zo gaan de studenten langs de mensen om vragen te stellen. Met al die antwoorden kunnen wij wat doen. Door de coronaperikelen van afgelopen anderhalf jaar was het voor de leerlingen van het Horizon College onmogelijk om een stageplek te vinden. Daarom gaan zij ons helpen en duiken ze de wijk in.’’

LUX

De Huiskamer is een gezellige ruimte met een biljart, een bar en jongerenwerker Thijs Breur, die een luisterend oor heeft voor alle verhalen die op hem afkomen. “We zijn op de woensdagmiddag en vrijdagavond open voor jongeren die langs willen komen. 

'De drempel om binnen te komen is heel laag'

Thijs Breur

Bij mooi weer kunnen we buiten voetballen, op het grasveld of in de voetbalkooi. Maar we willen in de nabije toekomst ook de mogelijkheid creëren dat kinderen hier na schooltijd in een rustige omgeving hun huiswerk kunnen maken. De drempel om binnen te lopen is heel laag. Als de buitendeur open staat en de vlag staat buiten, dan is iedereen van harte welkom”, aldus Thijs, die naast jongerenwerker ook gymnastiekleraar is.

Eigen ontmoetingsplek

Het wijkcentrum is bijzonder geschikt om andere omwonenden te ontmoeten en een praatje met elkaar te maken. Annemieke: "Een eigen ontmoetingsplek, dat is heel belangrijk. Een aantal activiteiten is al bekend, maar we horen graag van de wijkbewoners zelf waar zij behoefte aan hebben. 

Financieel hebben we het niet breed, omdat we afhankelijk zijn van giften, maar dat mag geen reden zijn om het wijkcentrum niet te laten floreren. Het is een plek waar iedereen welkom is, een plek van licht en warmte. We hopen overigens wel nog een aantal nieuwe vrijwilligers te mogen verwelkomen.''

Horizon College

“Door de coronaperikelen van de afgelopen achttien maanden was het voor onze studenten onmogelijk om een stageplek te vinden”, vertelt Renate Robert, docent van het Horizon College Alkmaar. “We zijn tijdens een bezoek aan Paviljoen Dijk & Waard geattendeerd op andere mogelijkheden om onze studenten de juiste richting op te sturen. Naast wijkcentrum De Zon hebben we contacten met meerdere maatschappelijke instanties. Het is de bedoeling dat de studenten de straat op gaan om vragen te stellen aan mensen en uiteindelijk in de praktijk iets te gaan doen met de antwoorden die ze krijgen.''

RUUD DE WAARD