Supersupper Niek van der Linde rijgt de records aaneen.
Supersupper Niek van der Linde rijgt de records aaneen. (Foto: Marcel Attinger/ Creating4u.nl)

Supersupper pakt wereldrecord

REGIO - Alkmaarder Niek van der Linde (43) heeft begin september voor de vierde keer de Non-Stop versie van de Elfstedentocht op de SUP gewonnen. Daarnaast legde er nog nooit iemand zo veel afstand af binnen 24 uur op een Stand up Paddle board.

Niek deed voor de vijfde maal mee aan het evenement; viermaal won hij en een keer werd hij tweede. De deelnemers startten in Leeuwarden en legden het parcours van iets meer dan 200 kilometer nonstop af. Geslapen werd er niet en stops voor bevoorrading zijn minimaal. "Elke minuut, zelfs elke seconde telt. Ik ben negenmaal gestopt voor eten en drinken, per keer kost dat zo'n 30 seconden. Ik kom niet van mijn board af en eigenlijk ligt mijn board nauwelijks stil. Als je één minuut langer doet over elke stop verlies je een hoop tijd. En dat kun je jezelf niet permitteren als je voor de overwinning gaat."

Friese meren

Het begon voor Van der Linde voorspoedig en ook op de Friese meren kon hij de snelheid er goed in houden. Toen hij aan het begin van de avond weer vertrok vanuit Stavoren had de Alkmaarder het zwaar. "We hadden wind tegen en ik zag mijn gemiddelde snelheid langzaam teruglopen. Ik wilde gas blijven geven, maar het was echt zwaar. En ik wist van de vorige edities dat de laatste dertig kilometer pas écht zwaar zijn. Je moet dus energie overhouden want dat laatste stuk heb je stroming tegen en is het ook ondiep. Daardoor ga je ook trager. Al dat soort dingen gaan dan door je hoofd. Ik was bang dat ik mijn doel niet zou halen en dan vraag je je af of je dan niet net zo goed kunt stoppen. Maar het publiek langs de kant heeft mij er doorheen gesleept en uiteindelijk midden in de nacht kwam ik weer in een goed ritme. Dat wist ik vol te houden tot het einde. Met een overwinning, parcours record en 24-uurs wereldrecord tot gevolg."

Nieuw wereldrecord

De langste afstand op een SUP afgelegd binnen 24 uur was tot voor kort in handen van de Fransman Florent Dode met een afstand van 202,71 kilometer. Die afstand heeft Van der Linde nu overtroffen. Om aan die afstand te komen was hij wel twee kilometer eerder gestart dan de officiële Elfsteden-startlijn. Het nieuwe 24-uurs wereldrecord is daardoor 204,2 kilometer. 


Nieks eindtijd was overigens 23 uur, 32 minuten en 16 seconden. Een verbetering met bijna vijftig minuten ten opzicht van zijn oude parcoursrecord.