Vrijwilligers van Ogen en Oren brengen een zwerffiets in beeld in de wijk Stad van de Zon, want ook dat behoort tot hun takenpakket.
Vrijwilligers van Ogen en Oren brengen een zwerffiets in beeld in de wijk Stad van de Zon, want ook dat behoort tot hun takenpakket. (Foto: Aangeleverd)

'Het zou fantastisch zijn als we straks in iedere wijk een team hebben'

HEERHUGOWAARD - In navolging van Langedijk gaat nu ook in Heerhugowaard een project ‘Ogen en Oren in de wijk’ van start. Dit is een burgerinitiatief dat tot doel heeft om onze wijken veiliger te maken. Het project zorgt voor extra ogen en oren op straat doordat inwoners als vrijwilliger gezamenlijk een ronde doen door de wijk(en). Immers, inwoners kennen hun wijk als geen ander en zien het vaak als eerste als er iets mis is. Door goede samenwerking tussen inwoners, politie en gemeente kan de veiligheid en leefbaarheid in kernen, buurten en wijken vergroot worden.

Project 'Ogen en Oren' nu ook in Heerhugowaardse wijken gelanceerd

Misschien heeft u ze al zien lopen in uw wijk, met hun gele hesjes aan. Het ‘Ogen en Orenteam’, samengesteld uit vrijwillige buurtbewoners, heeft een signalerende functie en spreekt inwoners aan om alerter te zijn op verdachte situaties. Daarnaast hebben de teams aandacht voor overlast, zwerfvuil, kapotte straatverlichting en andere gebreken in de openbare ruimte. De gemeente en politie omarmen dit initiatief en zullen faciliteren waar nodig. Van de politie ontvangen de deelnemers uitleg over waar op te letten en wanneer de politie te bellen.

In elke wijk

Initiatiefnemer Peter van der Horst licht een en ander toe: “Inwoners die aan het project deelnemen hebben dezelfde bevoegdheden als iedere andere inwoner en nemen geen enkel risico. Het team heeft alleen een signalerende functie en grijpt niet zelf in. Het zou fantastisch zijn als we in iedere wijk van Heerhugowaard een groepje inwoners hebben die mee wil doen. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die 's avonds toch al buiten zijn omdat ze een wandeling maken met de hond, of een rondje doen met de fiets. Ze hoeven alleen maar voortaan extra goed om zich heen te kijken en melding te maken van verdachte situaties, of het gesprek aan te gaan met buurtbewoners."

'Dankbaar gebruik gemaakt van ervaringen in Langedijk'

Whatsapp-groep

Het Ogen en Orenteam maakt in tweetallen een rondje door hun eigen wijk, vertelt Peter. "Dat kan ’s avonds maar ook overdag. In een speciale Whatsapp-groep maken we afspraken over wie, wanneer, welke route loopt. De coördinator houdt verder bij wanneer de leden willen lopen, hoe vaak en op welke tijdstippen."

Gele hesjes

Vanuit het project krijgt iedere deelnemer een geel hesje waarmee de herkenbaarheid tijdens hun ronde maximaal is. Peter: "Voor ons project maken we dankbaar gebruik van de ervaringen die ze in Langedijk hebben opgedaan. De projectleider aldaar, Karin van der Vliet, is dan ook adviseur voor de Waardse aanpak."

Vrijwilligers gevraagd

Wilt u meehelpen om uw buurt veiliger te maken? Meld u dan aan bij de initiatiefnemer Peter van der Horst. Dat kan telefonisch via 06-28650054. Of mail Peter op pjvanderhorstjunior@gmail.com.

Startsamenkomst

Peter: "Wie zich aanmeldt krijgt spoedig bericht over een startsamenkomst met politie, gemeente en de andere vrijwilligers. Die bijeenkomst wordt gehouden zodra de coronamaatregelen dat mogelijk maken."