Voor de cursisten van de BHV-cursus was de brandoefening een hele belevenis.
Voor de cursisten van de BHV-cursus was de brandoefening een hele belevenis. (Foto: Eric Minten/ Esdégé-Reigersdaal)

Esdégé-Reigersdaal biedt mensen met een beperking BHV-cursus aan

HEERHUGOWAARD - Brand, bloed, paniek! Een ongeluk is zo gebeurd. Daarom zijn bedrijven verplicht medewerkers op te leiden tot bedrijfshulpverlener (BHV’er). Een aantal jaar geleden vroeg een cliënt op de dagbesteding van Esdégé-Reigersdaal: ‘Maar waarom zouden wij niet zo’n opleiding doen? Wij zijn hier toch ook de hele dag aan het werk?' En zo is het natuurlijk ook. In samenwerking met Interflame in Heerhugowaard werd een BHV-cursus op maat ontwikkeld.

Cliënten beter voorbereid op ongevallen

Op maat, omdat het niet voor iedereen haalbaar is om te stampen uit een boek of online lessen te volgen. Op maat, omdat een hele dag luisteren naar iemand veel van je vraagt. Op maat, omdat niet iedereen alle stof tot zich kan nemen. Voor de acteurs van theatergroep Eenhoorn in Alkmaar bijvoorbeeld, is BHV-cursist echt wel een andere rol. De Eenhoorn biedt dagbesteding aan mensen met een beperking die theater willen maken. En dan zo’n cursus over EHBO en brand van zes dagdelen verdeeld over twee weken? Een flinke uitdaging voor de toneeltalenten!

Terug in de tijd

Op dit moment liggen de cursussen overigens stil in verband met de maatregelen rondom het coronavirus, maar we nemen je graag mee terug naar het vroege voorjaar van 2020 en kijken uit naar het moment dat de cursussen weer opgepakt kunnen worden.

Actie

De verwachtingen zijn hooggespannen. De achttienjarige Inge kijkt uit naar een leuke en leerzame cursus, maar verwacht ook wel dat het pittig wordt. Om alles te kunnen onthouden, heeft ze een opschrijfboekje mee. Op het puntje van haar stoel luistert ze aandachtig naar de stof. Dan komt de AED in beeld. “O, yes”, flapt Inge eruit. Hier heeft ze op gewacht: actie. De deelnemers leren reanimeren. Maar die stickers van de AED op de pop plakken, dat blijkt een hele toer. Moet ie nou links, rechts, boven, onder? In de loop van de ochtend is Inge erg benieuwd of ze al beoordeeld is. “Maar als ik zie hoe leuk dit is, dan denk ik wel dat ik het ga halen”, stelt ze zichzelf gerust.

In een rolstoel

Voor de 23-jarige Selina Rootlieb is de cursus ook een hele opgave. De stof onthouden zal wel gaan, maar lichamelijk heeft ze wel wat uitdagingen. Ze zit in een rolstoel en verwacht dat ze een aantal dingen wellicht niet zelf kan doen. “Voor reanimeren heb ik de kracht niet”, zegt ze kordaat als de AED tevoorschijn komt. Maar ze verbaast zichzelf. Want hup, daar zit ze op haar knieën op de grond en ze gaat. “Oké, ik kan het misschien niet heel lang volhouden, maar ik kan vervolgens wel anderen helpen met hoe zij verder moeten gaan”, hijgt Selina stralend.

'Die vlam in de pan! Dat ik dat zelf kon, zeg. Ik ben blij dat ik het gedaan heb'

Brandoefeningen

Die verwondering over haar eigen mogelijkheden was er bij Selina ook tijdens de brandoefeningen. “Die vlam in de pan! Dat ik dat zelf kon, zeg. Ik ben blij dat ik het gedaan heb. Doordat ik de brandoefeningen best wel spannend vond, had ik veel adrenaline in mijn lijf. Ik denk dat die ervoor heeft gezorgd dat ik ondanks mijn astma niet echt benauwd werd van de rook. Na de oefeningen heb ik wel een pufje genomen.”


Ook Inge ervoer de brandoefeningen als een grote belevenis: “Wow, wat zag dat er cool uit, die brand in die container! Hoe ik zou reageren op een brand in huis? Dan zou ik meteen aan de slag gaan. Actie ondernemen. Ontruimen, 112 bellen en alle spullen achter me laten die ik daar heb. Wegwezen!”

Niet zomaar even

Rob van Amerongen, medewerker Arbo en Gezondheid bij Esdégé-Reigersdaal, heeft de BHV-training al aan verschillende groepen gegeven. “Voor wie nu denkt dat iedereen zomaar ‘even’ een BHV-diploma kan halen: dat is niet het geval. Daar waar de een alles goed kan volgen en leren, is het voor de ander meer een beleving.”

Bewustwording

Cliënten krijgen daarom een bewijs van deelname. De bewustwording is het belangrijkst. Rob: “Zo was er een cliënt die drie weken na de cursus bij een incident betrokken raakte. Hij heeft het slachtoffer in de stabiele zijligging gelegd en 112 gebeld. De hulpdiensten waren snel ter plekke. De cliënt kreeg complimenten over hoe hij het gedaan had. Daar word ik nou blij van!”

Niet oplossen; helpen!

Ook Selina is ervan overtuigd dat ze na de cursus beter is voorbereid op ongevallen. “Ik word hier bewuster van dingen”, meldt ze. “Ik kijk nu vaker of de vluchtroutes bij de Eenhoorn vrij zijn.” Selina raadt iedereen de cursus aan. “Ook al kun je niet alles zelf oplossen, je kunt mensen wel helpen met jouw kennis. Mijn fysiotherapeut heb ik de deurprocedure uit de brandoefening meteen even geleerd.”


Dit is een artikel van Esdégé-Reigersdaal. Kijk voor meer informatie op esdege-reigersdaal.nl.