Inwoners en ondernemers van Dijk en Waard willen liever zonneweides, zoals deze op industrieterrein De Vaandel, dan windmolenparken.
Inwoners en ondernemers van Dijk en Waard willen liever zonneweides, zoals deze op industrieterrein De Vaandel, dan windmolenparken. (Foto: Archief)

Duurzaam wonen: bewoners zien liever zonnevelden dan windmolens

DIJK EN WAARD - De uitkomsten van de vier digitale participatieavonden over de zoekgebieden voor de Regionale Energie Strategie (RES), die onlangs werden gehouden, gebruiken gemeenten Langedijk en Heerhugowaard voor de verdere uitwerking van de zoekgebieden. Over het algemeen vallen bij de belanghebbenden de plannen voor zonnevelden beter dan die voor windmolens.

Vanuit het Klimaatakkoord van Parijs is er een opgave om meer zonne- en windenergie op land op te wekken om de CO2-uitstoot te verminderen. Om deze opgave te realiseren wordt voor elke regio in Nederland een Regionale Energiestrategie (RES) opgesteld. In een RES staan per gemeente zoekgebieden aangegeven voor het opwekken van zonne- en/of windenergie. In Langedijk en Heerhugowaard, die onder regio Noord-Holland Noord vallen, gaat het om vier gebieden: rondom Breekland, rondom Zuiderdel (Langedijk), Alton en Westfrisiaweg (Heerhugowaard). Eind januari is er een eerste algemene online participatieavond gehouden met bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden. Tijdens deze avond bleek dat de deelnemers graag nog een verdiepingsavond per gebied zouden willen hebben. Dit gebeurde eind februari en begin maart door middel van participatie-gesprekken per zoekgebied. De uitkomsten van die gesprekken zijn per gebied vastgelegd en zullen door de gemeenten worden gebruikt in de uitwerking van de zoekgebieden.

Voorkeur voor grote zonnevelden

Bij de digitale participatieavond voor Alton kwamen verschillende meningen, zorgen en aanbevelingen over het realiseren van zonnevelden in dit gebied naar voren vanuit de omwonenden en belanghebbenden. Een grote meerderheid voelde iets voor de plaatsing van zonnevelden, waarbij grote velden meer voorkeur hebben dan de kleinere. Er werd vooral aandacht gevraagd om de zichtbaarheid en inpassing in het landschap zo goed mogelijk te regelen. Over eventuele windmolens werden door de aanwezigen grotere zorgen geuit. Omgevingshinder door geluid en slagschaduw vormen hierbij de grootste obstakels. Voor het Alton-zoekgebied zal er daarom een vervolgonderzoek komen naar de mogelijkheden van windturbines.

Aandacht voor zichtbaarheid

De plannen voor zonne-energie werden bij de RES-participatieavond voor zoekgebied Westfrisiaweg goed ontvangen en dan met name grote zonnevelden, waar de helft van de kleine groep deelnemers aan de avond de voorkeur aan gaf. Ook hier werd wel aandacht gevraagd voor de zichtbaarheid en inpassing van de zonnevelden in het landschap. Na deze bijeenkomsten en het verwerken van opmerkingen gaat de RES 1.0 ter vaststelling naar de gemeenteraden in juni. De RES zal in april worden behandeld door de colleges.

Er ligt nog niks vast

De gemeenten benadrukken dat de vaststelling in juni nog geen besluit betekent over de daadwerkelijke komst van windmolens en/of zonnevelden op die plekken. De ontwikkeling van de gebieden is afhankelijk van initiatieven. Een initiatiefnemer zal met een plan moeten komen, dat via participatie met de omgeving is afgestemd. Daarna volgt het reguliere proces rond het aanpassen van de bestemming en afgifte vergunning, als gemeente mee wil gaan met het initiatief.