De bewuste bocht waar al menig automobilist uitgevlogen is. De druppel en opzetstrook zijn niet opgenomen in de plannen van de provincie.
De bewuste bocht waar al menig automobilist uitgevlogen is. De druppel en opzetstrook zijn niet opgenomen in de plannen van de provincie. (Foto: Aangeleverd)

Familie Zuurbier waarschuwt: ‘Reconstructie maakt AC de Graafweg onveiliger’

HEERHUGOWAARD/ OPMEER - Auto’s die uit de bocht vliegen, in de sloot belanden of op tegemoetkomend verkeer botsen. Soms met de meest vreselijke gevolgen. De AC de Graafweg (N241) heeft de afgelopen decennia een reputatie opgebouwd en het is er niet een op trots op te zijn. De twaalf kilometer lange provinciale verbindingsweg tussen Het Verlaat in Heerhugowaard-Noord en Wognum staat sinds jaar en dag bekend als ‘dodenweg’. Familie Zuurbier, van de aan de AC de Graafweg gelegen zuivelboerderij de Paula Hoeve, hebben de ongelukken op hun netvlies staan en maken zich ernstige zorgen nu de provincie Noord-Holland de weg gaat herinrichten. “Wij denken niet dat het er veiliger op gaat worden.”

Provincie Noord-Holland wil aantal in- en uitritten 'dodenweg' verminderen

De AC de Graafweg is zo gevaarlijk omdat het een vrij smalle weg is met veel verkeer en een flink aantal in-en uitritten. Dat er wat aan de veiligheid gedaan moet worden, ziet ook de provincie Noord-Holland in. Zij is in volle voorbereiding op een uitgebreide reconstructie van de weg, die in totaal zo’n 33 miljoen euro moet gaan kosten.

Nieuwsbrief

“We gaan de weg herinrichten voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en garanderen van de doorstroming”, stelt de provincie in een speciaal voor dit project gelanceerde nieuwsbrief. Zo worden de weg en het fietspad naast de weg verbreed en komt het fietspad verder van de weg te liggen. Ook vermindert het aantal (agrarische) in- en uitritten en verdwijnt een gevaarlijke S-bocht, nabij de afslag Tramweg, uit het tracé; dat stuk weg wordt rechtgetrokken.


De plannen werden recent luister bijgezet met een fraai animatiefilmpje op YouTube.

Waterleiding moet verlegd worden

Om dat allemaal mogelijk te maken, moet eerst de drinkwaterleiding die naast de weg ligt verlegd worden. En om dat te kunnen doen. is grond van perceeleigenaren nodig. Volgens de provincie heeft ze overeenstemming met ruim negentig procent van de eigenaren over de aankoop van hun grond.


‘We spreken nog met vijf eigenaren om er in goed overleg uit te komen. Mocht dit niet lukken, dan wordt in het uiterste geval de grond onteigend.”

Druppel met opstelstrook

Jos en Janneke Zuurbier hebben een melkveebedrijf in de bocht waar de AC de Graafweg kruist met de Schapenweg. Zij zijn nog niet overeengekomen met de provincie. In de bocht van de AC de Graafweg waar hun woning en Melkveebedrijf gesitueerd is, bevindt zich nu een druppel met opstelstrook.

Krantenknipsels

“Vroeger was dit niet het geval”, vertelt Janneke. “Daardoor gebeurden er toen zo ontzettend veel (dodelijke) ongelukken. Frontaal, omdat de binnenbocht werd genomen of ze uit de bocht vlogen.” De familie Zuurbier heeft krantenknipsels bewaard, als trieste herinnering aan deze tijd. “Sinds de druppel en opstelstrook gerealiseerd zijn is er - tot op heden - geen ongeluk meer gebeurd.”

'Geen extra geld'

Maar in de tekeningen van de reconstructie zijn de druppel en opstelstrook, tot grote ontsteltenis van Jos en Janneke, niet meer terug te vinden. “De provincie wil naast de 33 miljoen die ze al gebruiken voor de reconstructie, geen extra geld uitgeven om de bocht veilig te houden...”

‘Veilige situatie wordt onveilig’

De familie Zuurbier heeft een onafhankelijk verkeersveiligheidsrapport op laten stellen. Janneke: “De conclusie van dat rapport luidt dat de provincie van een situatie die nu veilig is, een onveilige situatie gaat maken. Zeker als je op ons melkveebedrijf en de boerderijwinkel Farmer Market de Paula Hoeve wil kunnen komen. Daarom trekken we nu ten strijde in het maatschappelijk belang dat deze druppel en opstelstrook blijven zodat de bocht veilig blijft en de kans op ongelukken nihil is.”

Schapenweg afgesloten

Suzette van den Heuvel, woordvoerder namens de provincie, stelt de familie gerust. “Om de verkeersveiligheid op de AC de Graafweg te verbeteren wordt de Schapenweg afgesloten. Je kunt daar dan niet meer de AC de Graafweg opdraaien. De ‘linksafstrook’ en de ‘druppel’ worden weggehaald. Lokaal verkeer van en naar onder meer Camping De Vishoek kan via de Schapenweg en Frik naar de AC de Graafweg. De familie Zuurbier kan die route ook gebruiken. Zij willen echter graag een rechtstreekse aansluiting op de AC de Graafweg houden."


De provincie is geen voorstander van uitritten direct op de provinciale weg, maar het is niet verboden, stelt Van den Heuvel. "De uitrit zal herkenbaar en volgens de daarvoor geldende voorschriften worden aangelegd.”

Blijf of de hoogte

Wie meer wil weten over de reconstructie van de AC de Graafweg, kan kijken op www.noord-holland.nl. De Provincie heeft een speciale webpagina in het leven geroepen over dit project. Tevens kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor de nieuwsbrief. Ook dat kan via de site van de Provincie Noord-Holland.

PATRICIA SMAGGE