Nieuwe keuken? Kijk goed waar je op kunt besparen om al jouw wensen te laten uitkomen.
Nieuwe keuken? Kijk goed waar je op kunt besparen om al jouw wensen te laten uitkomen. (Foto: Sjoerd Eickmans)

In acht stappen naar 'n nieuwe keuken

REGIO - Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker bij de aankoop van een nieuwe keuken. Wanneer je deze acht stappen volgt, beland je bijna als vanzelf bij de keuken die het beste bij je past.

Moodboard maken

Met een moodboard krijg je inzicht in wat je mooi vindt en wat je wensen zijn. Verzamel tijdschriften, materiaalstalen en brochures van keukenmerken en maak foto’s in keukenwinkels van opstellingen en materialen die je aanspreken. Kijk ook goed naar verschillende kranen, aanrechtbladen, spoelbakken en accessoires en neem je moodboard mee naar de winkel.

Meten

Veel keukenmerken hebben een online ontwerptool waar je zelf alvast mee aan de slag kunt gaan. Vul de maten van de ruimte in en probeer allerlei opstellingen uit. Het resultaat kun je bekijken in 3D. Houd bij het meten ook rekening met ongeveer een meter loopruimte.

Ideale indeling

De perfecte indeling is voor iedereen anders. Sta je vaak met zijn tweeën in de keuken, heb je een groot gezin of wil je snel kunnen ontbijten aan een bar? Dit heeft allemaal invloed op de opstelling. De bekendste opstellingen zijn een rechte keuken, u-vorm, l-vorm, parallelle keuken en een keuken met eiland.

Lichtplan

Een lichtplanin de keuken is geen overbodige luxe. Je wilt namelijk graag goed zicht hebben op je werkblad, maar ook zorgen voor gezelligheid aan tafel met sfeerverlichting.

In of uit het zicht?

Welke apparatuur heb je écht nodig? Wees kritisch, want apparatuur beslaat een groot deel van de uiteindelijke kosten. Het is zonde om te betalen voor de allernieuwste oven waarvan je veel opties niet gaat gebruiken. En wil je de apparatuur in of uit het zicht?

Jouw stijl

De keuken wordt pas echt jouw keuken als je persoonlijke stijl erin terugkomt. Juist met grepen op kastjes, kunst aan de muur of accessoires zoals ophangrails voor pannen en pollepels kun je de ruimte eigen maken. De complete keuken bij één merk aanschaffen hoeft niet; die oude werkbank opknappen tot kookeiland maakt jouw keuken juist uniek.

Kies je materialen

Misschien wel een van de moeilijkste stappen, welk materiaal kies je voor het werkblad, de achterwand, keukenkraan? Lees je van tevoren goed in.

Offertes

Vraag bij verschillende winkels en leveranciers offertes aan; zo krijg je grip op de kosten en weet je of je wensen moet bijstellen of niet. Kijk waar je op kunt besparen en durf naar korting te vragen, dat is namelijk heel gebruikelijk bij zo'n grote aanschaf.


Succes met het creëren van jouw droomkeuken!